Erzurum, Mülteci Ve Sığınmacıların Problemleri İçin Seferber Oldu

Erzurum’daki mülteci ve sığınmacıların problemlerinin çözümüne ilişkin toplantı düzenlendi.

Toplantıda mülteci ve sığınmacıların barınma, gıda, sağlık, eğitim, giyim ve maddi konulardaki sıkıntıları ele alındı.Toplantıya Vali Yardımcısı Naci Aktaş başkanlık etti. Bu toplantıların yılda en az bir defa yapılması gerektiğini kaydeden Aktaş, bunun yardımların daha sağlıklı yapılmasına ve yol haritasının çizilmesine katkı sağladığını söyledi.

Aktaş, alınan kararların uygulanmasıyla önceki yıllara göre daha fazla yol kat ettiklerini dile getirdi. Yardım kuruluşlarının bu insanların ihtiyacını karşılamak için çeşitli taahhütlerde bulunduğuna değinen Aktaş, “Bunlar hem hukuki hem de insani görevimiz. Yapacağımız bir hayır misli ile bize dönecektir.” ifadelerini kullandı. Aktaş, sığınmacı ve mülteciler için misafir ifadesini kullanmak istediklerini aktardı. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri sığınmacı ve mülteciler için yaptıkları ve yapabilecekleri yardımlar hakkında bilgiler verdi. Erzurum Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Zekeriya Deniz, vakfın bu konudaki çalışmaları ile ilgili bir sunum yaptı. Deniz, 2012’nin ilk 10 ayında mülteci ve sığınmacılara 452 bin 549 lira yardım yapıldığını açıkladı.

Bu yardımların bir kısmının nakdi olarak gerçekleştiğini aktaran Deniz, “Bunun dışında ilaç, tedavi, protez, ulaşım, eğitim, barınma ve gıda konularında da yardımlar yapıldı.” dedi.

Ebu İshak Vakfı yetkilileri ise 112 aileye sıcak yemek verdiklerini açıkladı.

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) yetkilileri de sığınmacı ve mültecilerin daha iyi koşullarda barınması, moral motivasyon olarak daha iyi olmaları için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

ERVAK Başkanı Erdal Güzel, halkın mülteci ve sığınmacılara ev verme konusunda tereddütler yaşadığını aktararak, “Biz bu sorunun çözülmesi için onlara kefil oluyoruz.” ifadelerini kullandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü mültecilerin eğitimi için onları dil kurslarına yönlendirdiklerini anlattı. Erzurum’da mülteci ve sığınmacı konumunda ilk, orta ve lise düzeyinde 150 öğrenci bulunduğu kaydedildi. İl Afet ve Acil Durumu Müdürü Abdurrahman Aktürk, mülteci ve sığınmacıların barınma sorunuyla ilgili farklı bir noktaya dikkat çekti. Aktürk, Hatay’da Suriyeli sığınmacılar için hazırlanan konteyner ve çadır kentlere dikkat çekerek, Erzurum’da bir toplama merkezi oluşturulması konusunu gündeme getirdi. Aktürk, bu konu için kendilerine 140 dönüm arazi tahsis edildiğini, istenmesi durumunda çadır ve konteyner kent için kullanılabileceğini belirtti.

Bunun üzerine Vali Yardımcısı Aktaş, Aşkale’de yapılan sığınma merkezine dikkat çekerek, burasının 2014’e kadar tamamlanacağını söyledi.

Aktaş, iki bölümden oluşan bu yerin tamamlanmasıyla 750 kişi kabul, 750 kişi de barınacak şekilde bin 500 kişilik bir merkez oluşacağını kaydetti.

Erzurum İl Müftülüğü yetkilileri camilerde vatandaşların göçmenlere yardım etmesi için duyurular yapıldığını açıkladı.

Kimse Yok Mu Derneği yetkilileri, Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde 340 aileye insani yardımda bulunduğunu açıkladı.

Kurban Bayramı’nda ise ailelere et dağıtıldığını belirtti.

Kızılay yetkilileri, Erzurum’da mülteci ve sığınmacılar için herhangi bir yardım çalışması olmadığını açıkladı.

Bunu duyan Vali Yardımcısı Aktaş, “Bu büyük bir eksiklik. Bunu bir an önce telafi edelim.” ifadesini kullandı. Kızılay temsilcisi gıda ve yiyecek konusunda yardım yapabileceklerini ifade etti.

MÜLTECİ VE SIĞINMACILAR KÖTÜ ŞARTLARDA BARINIYORToplantıda Erzurum Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi tarafından bir rapor sunuldu. Raporda sığınmacı ve mülteci kavramlarına açıklık getirildi.

Ayrıca sığınmacı ve mültecilerin ulusal ve uluslararası hukuktaki yeri hakkında bilgiler verildi.

Erzurum’da yaşayan sığınmacı ve mültecilerin barınma sorununa yaşadığına dikkat çekilen raporda, çok sayıda sığınmacının bodrum katlarında kaldığı, penceresi kapısı olmayan yerlerde barındığı belirtildi. Şehirde bulunan mültecilerin sağlık sorunlarının çözümü için Türkiye’ye örnek olacak bir uygulamanın hayata geçirildiğine yer verilen raporda, “Erzurum’da sığınmacı ve mültecilere sağlık karnesi verilerek ihtiyaçlarını karşılamaları kolaylaştırılıyor.” denildi. Mülteci ve sığınmacıların iş bulmayla ilgili sorunlar yaşadığına dikkat çekilen raporda, bu kişilere psikolojik destek verilmediğinin altı çizildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile