Erzurumlu Akademisyenden Önemli Çalışma
Erzurum Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Okuyucu, trafik ve ortam gürültüsü kaynaklı titreşimlerin tarihi Yakutiye Medresesi ve Lala Paşa Cami çevresindeki etkileri araştırılacak.
Yrd. Doç. Dr. Okuyucu tarafından Mart 2014 döneminde TÜBİTAK-1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destek Programı’na sunulan bilimsel araştırma projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Proje çerçevesinde yapılacak çalışma neticesinde ortaya konulacak yöntemin şehir trafiği ortasında kalmış tarihi yapıların tamamının benzer etkiler için incelenmesine kaynak teşkil eder nitelikte olacağı belirtildi.
Akademik camianın heyecanla beklediği değerlendirme sonuçları önceki gün TÜBİTAK resmi internet sayfasından ilan edildi. Binlerce proje önerisinin sunulduğu 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destek Programı kapsamında tüm araştırma alanlarında toplam 484 proje desteklenmeye değer bulundu. Söz konusu proje önerilerinin tamamı alanın uzmanı hakemlerden oluşan panel değerlendirmeleri neticesinde kabul edildiğinden akademik olarak oldukça yüksek bilimsel değere sahip çalışmalar olarak kabul ediliyor. Projelerin en önemli özellikleri ise gerek ulusal literatürde gerekse dünya literatüründe detaylarıyla ele alınmamış “özgün” bilimsel araştırma konuları olması ile dikkat çekiyor.
Konunun uzmanlarından oluşan bir ekip ile çalışacak olan Yrd. Doç. Dr. Okuyucu’nun Mühendislik Araştırma Grubu (MAG) projeleri kapsamında desteklenmeye layık bulunan projede Trafik ve Ortam Gürültüsü Kaynaklı Titreşimlerin Erzurum Merkez-Yakutiye Medresesi ve Lala Mustafa Paşa Camii Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması planlanıyor.
Çalışmada çevresinde yoğun trafiğin aktığı bir alanda yerleşik bulunan Yakutiye Medresesi ile Lala Mustafa Paşa Camii yapılarının trafikte seyir halindeki taşıtların zeminde oluşturduğu titreşimlerin bu tarihi yapılar üzerindeki etkileri araştırılacak. Her ikisi de kendi alanında çok önemli tarihi değere sahip olan yapıların bugüne kadar iyi derecede korunmuş olmasında her iki yapıyı kullanım halinde tutmanın öneminün büyük olduğu belirtiliyor. Yrd. Doç. Dr. Okuyucu, zeminde taşıtların oluşturduğu titreşimlerin yığma yapı niteliğindeki kültür mirasımıza etkisinin mutlaka araştırılması gerektiğini belirterek, “Bu çalışma neticesinde ortaya konulacak yöntem şehir trafiği ortasında kalmış tarihi yapıların tamamının benzer etkiler için incelenmesine kaynak teşkil eder nitelikte olacak” dedi.
Projenin en önemli özelliklerinden birisi ise çalışmada lisans öğrencisi olan genç araştırmacıların da yer alacak olması. Bursiyer olarak projede çalışacak olan öğrenciler Erzurum Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği lisans programının başarılı öğrencileri arasından Dr. Okuyucu tarafından seçilecek.
Özünde bir yöntem geliştirme projesi olarak kurgulanan çalışmada çok sayıda ölçüm cihazı kullanılarak zemin ve yapıda titreşim ölçümleri yapılacak; eş zamanlı olarak da trafik yoğunluğu ölçümleri gerçekleştirilecek. Trafik yoğunluğu dahil tüm ölçümler ileri teknoloji ürünü cihazlarla yapılacak. Elde edilen veriler yapıların yasal olarak bağlı bulunduğu kurumlarla ilgili belediyelere sunulacak.
Erzurum Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Okuyucu, Proje önerisinin hazırlanması sürecinde büyük destek ve katkı sağlayan Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Ünğan ve Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen’e teşekkür etti.