Erzurum küçük sanayi sitesindeki ihracatçı firma sahipleri, yollarının tozlu ve toprak olması nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, yetkililerden iş yerlerinin önünün asfaltlanmasını talep etti.
Merkez Aziziye ilçesi Dadaşkent mevkiindeki Küçük Sanayi Sitesi‘ndeki ihracatçı firmalar, toz sorunu yaşıyor. İş yerlerinin bulunduğu sanayi sitesinin yollarının stabilize olmasından dolayı, yerden kalkan tozların ihraç edilecek ürünlere konması nedeniyle sorun yaşadıklarını belirten ihracatçı firmalar, yetkililerden asfalt talebinde bulundu.
Firma sahiplerinden Muzafffer Taş, Sanayi Sitesi‘nde büyük çaplı antrepo olmadığı için ürettikleri ihraç ürünlerini mecburen iş yerinin önünde istiflediklerini, ancak toprak yoldan geçen araçların kaldırdığı tozların, ürünlerin üzerine konmasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Taş, "Gürcistan, İran, Nahçıvan ve Azerbaycan‘a plastik boru ihraç ediyorum. Ürünlerin üzeri yoldan kalkan toz parçacıkları ile kirlendiği için firma ve ülke imajımız müşteri ülkelerde zarar görüyor." dedi.
Elektrik panosu ihracatçısı İkram Aksakıllı ise "Panolara boya atıyoruz. Yoldan kalkan toz külteleleri boyanın üzerine düşüyor. Boyanın ve ürünün kalitesi bozulduğu için ihraç ürünlerimiz iade olabiliyor." diye sıkıntısını dile getirdi.
"DESTEK BEKLERKEN KÖSTEK GÖRÜYORUZ"
Hükümetin, ihracatçı firmaları desteklemesine karşılık, yerel yönetimlerin yatırımcılara aynı duyarlılığı göstermediğini savunan iş adamı Muzaffer Taş, toz ve toprak içindeki ihraç ürünlerinin iade olmasından ya da Türkiye‘nin imajının yara almasından korktuklarına vurgu yaparak, "Gürcistan ve Azerbaycan‘a 37 bin dolarlık plastik ürün ihracatı sözleşmesi imzaladık. Ancak iş yerlerimizin önü toprak yol olduğu için her araç geçişinde kalkan toz kütleleri, ihraç ürünlerimizin üzerine konuyor. Tozlu ürünü müşteri ülkelere gönderirken iade korkusu yaşıyoruz. Bize bu korkuyu yaşatmaya kimsenin hakkı olmamalı. 25 kişiye ekmek kapısı olmuş, ülkeye ve Erzurum‘a döviz kazandıran firmalara böyle haksızlıklar yapılmamalı.Yerel yönetimlerden destek beklerken köstek görüyoruz ki bu da bizleri çok üzüyor." diye konuştu.
"2 BİN KİŞİYE YAKIN KİŞİ MAĞDUR"
Elektrikli pano ihracatçısı İkram Aksakallı, işletmesinin bulunduğu Küçük Sanayi Sitesi‘nde yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığını söyledi. Aksakallı, komşu ülkelere elektrikli pano ihraç ettiklerini, ancak sık sık ürün iadesi sorunuyla karşılaştıklarını dile getirdi. Sanayi sitesinin yolunun toprak olması nedeniyle imalat sırasında sıkıntı yaşadıklarına işaret eden Aksakallı, "İş yerimde 43 kişi çalıştırıyorum. Tozun, pisliğin içinde ihracat yapıyoruz. Toz ve topraklı ortamda yaptığımız boyalı ihraç ürünlerimiz sık sık iade oluyor. Ekonomik olarak mağdur oluyoruz. Ülkemizin yabancı ülkelerde itibarı zedeleniyor. Yolumuz asfaltlansa biz ihracatçıların önü de açılacak. Ürünlerimize daha kaliteli boya yapacağız. Toz ve toprağın içinde ürünlerimizi komşu ülkelere göndermeyeceğiz." dedi.
"ÜRÜN İADE OLURSA EKMEĞİMİZDEN OLURUZ"
İhracatçı bir firmanın fabrikasında işçi olarak çalışan 65 yaşındaki İsmail Dayı ise çalışarak 8 nüfusa baktığını anlattı. Dayı, tozlu ürünlerin iade olması durumunda çalıştığı iş yerinin kapısına kilit vurulacağını, bunun ise kendisiyle birlikte 27 kişinin işsiz kalması anlamına geleceğine değinerek, "8 nüfusa bakıyorum. Burası kapanırsa bana kim iş verir. Bu fabrikada 8 nüfusun rızkı için çalışıyorum. Yoldan kalkan tozların neden olduğu ihraç ürünlerinin kusurlu kabul edilip iade edilmesi halinde çalıştığım iş yeri kapanır. Bana ve çocuklarıma kim ekmek verir. Belediye yetkilileri, 100 metre uzunluğunda bir yere asfalt dökmenin acziyeti içerisinde olmamalı." şeklinde konuştu.
Erzurumlu İhracatçı Firmalar Toz Ve İade Korkusu Yaşıyor
Erzurum küçük sanayi sitesindeki ihracatçı firma sahipleri, yollarının tozlu ve toprak olması nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, yetkililerden iş yerlerinin önünün asfaltlanmasını talep etti.