Erzurumlular 60 yıl önce de kayak yapıyormuş

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden Facebook'taki 'Eski Erzurum Fotoğrafları' grubunda kayak sporu için 60 yıl önce yapılan atlama kuleleri

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden Facebook'taki 'Eski Erzurum Fotoğrafları' grubunda kayak sporu için 60 yıl önce yapılan atlama kuleleri, kayakçılar, açılış törenlerine katılan Nene Hatun ve halk oyunu oynayan eski Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel fotoğraflarının yer aldığı yüzlerce görsel bulunuyor.

Erzurum'da Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek başkanlığında Metin Diler ve Alparslan Kotan tarafından Facebook paylaşım sitesinde 'Eski Erzurum Fotoğrafları' grubu oluşturuldu. Erzurum'un 1980 öncesi fotoğraf ve resimlerinin yer aldığı gruptaki fotoğrafların sayısı bir hafta içerisinde 400'e ulaştı. Birçoğu az bilinen ve internette dahi bulunmayan fotoğrafların yer aldığı gruba ilgi her geçen gün büyüyor. Birçok araştırmacıya kaynak teşkil edecek bazı fotoğraflar ise tarihi belge niteliği taşıyor. Şu an onlarca Facebook kullanıcısı gruba katılma talebinde bulunuyor.

Türkiye'de ilk kez 2011 Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacak olması nedeniyle Erzurum'a inşa edilen atlama kulelerinin benzerinin bundan 60 yıl önce Erzurum merkezde yapıldığını gösteren fotoğrafların yer aldığı grupta; bugün Kiremitlik Tepe olarak bilinen yerde kayak yapan Erzurumlular, 93 Harbi'nin kadın kahramanı Nene Hatun'un açılış törenlerine katılması, bar oynayan eski Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, eski Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün Erzurum ziyareti, 1926'daki ilk kız mektebi, eski başbakanlardan Adnan Menderes'in Erzurum'a gelişi, Teyo Pehlivan gibi yüzlerce az bilinen fotoğraflar yer alıyor.

Erzurum'da tarih bilinci oluşturmaya ve yaşatmaya çalıştıklarını belirten Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, yoğun ilgiyle karşılaştıklarını ve birçok bilinmeyen fotoğrafın kurdukları grup aracılığıyla ortaya çıktığını söyledi. Sitede değişik alanlarda çalışma yapan araştırmacılara kaynak teşkil edecek fotoğrafların yer aldığını dile getiren Taşyürek, siyasi ve gereksiz tartışmalara izin vermediklerini vurguladı. Şu an yüzlerce fotoğrafı paylaşmak isteyenler olduğuna dikkat çeken Taşyürek, "Amacımız Erzurum ve Erzurum'un tarihi mirasını yaşamak ve gelecek nesillerimize yaşatmaktır. Erzurumluları geçmişleriyle buluşturup yüzleştirmek istiyoruz. Fotoğraflar yoruma açık. Herkes kişiler görüş duygu ve düşüncelerini yazabiliyor, duygularını paylaşıyor, tarihi kültürel tartışmalar yapıyorlar." dedi.

Grupta 1980'den sonra çekilmiş fotoğraflara yer verilmediğinin altını çizen Taşyürek, "Mükerrer veya farklı atılan fotoğraflar derhal siteden çıkarılıyor. Fotoğrafı atan kişinin ismi gözüküyor, Türkiye'nin her yerindeki Erzurumlulara açık olan bu site ile insanlar arasında güzel diyaloglar yaşanıyor. Siteye Erzurum'un tanınmış, iz bırakmış insanları, fotoğrafları, okul hatıraları, özel olmayan anı fotoğrafları atıldığı gibi çok farklı tarihi değere sahip geçmiş yüzyıllara ait fotoğraflar da atılmaktadır. Gelen talebe bakılırsa bir aya kalmadan fotoğraf sayısının 2 bini bulacağını tahmin ediyoruz. Fotoğraf paylaşmak, web sitesinin adresini göstermek şartıyla serbesttir. Sitenin diğer bir amacı da çeşitli kurumların, kuruluşların ihtiyacını sağlamak olduğu gibi, çeşitli Erzurum siteleri ve kişilerin ellerinde bulunan bu gibi materyalların tek bir havuzda tüm Erzurumluların beğenisine, bilgisine sunarak ortak tarihimiz ve kaybettiğimiz Erzurumluluk bilincinin kazanılmasına katkıda bulunmaktır. Herkesi bu güzel etkinliğe katılmaya, bilgi ve belgeleri paylaşmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile