Esafed'in Somali'yi Açlıktan Kurtarma Projesi Şekilleniyor

Esafed'in Somali'yi Açlıktan Kurtarma Projesi Şekilleniyor

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED)'nun Somali halkının açlıktan kurtarılması için uygulamaya koyduğu tarım, hayvancılık ve balıkçılık projesi şekilleniyor.

Bu ülkede düzenlenen ve büyük ilgi gören gıda, tarım, hayvancılık ve balıkçılık çalıştayından sonra ESAFED'e, Somali hükümeti tarafından bin dönümlük deneme çiftliği verilmişti. Federasyonun İzmir'deki genel merkezinde, bu çiftlikte yapılacak proje konusunda, “Somali'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Mevcut Durumu ve Geleceği” adlı bin panel düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan ESAFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, “Gıda olmadan, sağlıklı olmak mümkün değil. Sağlık konusunda çaba gösteren federasyon olarak, özellikle gıda sıkıntısı çeken insanların yaşamını sağlıklı idame ettirebilmesi için elimizden geldiğince yardıma çalışıyoruz.” dedi.

Genel Koordinatör Ahmet Güneş ise, “Peygamber Efendimiz (SAV), 'Huzur bulmak istiyorsan, bir yetimin başını okşa.' buyurur. Biz ESAFED olarak Somali'yi böyle görüyoruz. Bu nedenle devamlı Somali için ne yapabileceğimizi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu Afrika ülkesine üç defa gittiğini aktaran Güneş, ilkinde Somali hükümetinin kendilerine destek verip vermeme konusunda endişeli olduğunu ancak birçok hizmetlerinden sonra bugün çok olumlu karşılandıklarını söyledi.

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da insanlara yardım etmenin Türk geleneğinde olduğunu vurguladı. Bakanlığın da bir Somali projesi olduğunu kaydeden Güldal tarım üretimi, hayvancılık ve balıkçılıkla ilgili faaliyetleri desteklemek için bütçe ayrıldığını söyledi.

Ege Bölgesi'nde modern tarımla yüksek verim elde edildiğini belirterek, “Ege'deki tarımsal örgütlerin dikkatini Somali'ye çekebileceğimizi umuyorum. İnşallah bugünkü panel hayırlara vesile olur ve Somali gibi ülkelerde gıda sıkıntısı çeken insanların çığlığı daha iyi duyulur.” dedi.

Somali'nin coğrafi konumu ve ekonomisiyle ilgili bir konuşma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yılmaz ise 20 yıldır süren iç savaş yüzünden sosyoekonomik zarara uğradığını ifade etti.

Somalililerin, birçok sıkıntılarına rağmen çok azimli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Yardımlarla ayakta durmaya çalışan bir ülke. Güvenlik büyük bir sorun. Asfalt yolu az, gıda sektörü kötü durumda ancak tüm bunlara rağmen insanla, kendilerini bitmiş olarak görmüyor. Her şeye rağmen hayata tutunmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

Somali için bir çiftlik projesi hazırladığını aktaran Prof. Dr. Yılmaz, amacın ülkenin iklim ve toprak yapısına uygun tarım ve hayvancılık yapılması olduğunu söyledi.

Ayrıca Somali-Türkiye Üniversitesi'nin kurulması temennisinde bulunduğunu, bunun Somali'nin ihtiyacı olan insan gücünün yetişmesine çok büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Altın da Somali'ye iki kere gittiğini, insanlarının Türklere çok büyük saygı duyduğunu söyledi.

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Akkaya ise Somalilileri, sayıları az olmasına rağmen develerin ayakta tuttuğunu vurguladı.Panelin sonundaki soru cevap kısmında, bir proje ekibi kurulmasına karar verildi.

Yaklaşık 3 saat süren panele ayrıca Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Şener Uysal, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Selami Turan, Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Necdet Akkoca, Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Atabay, İzmir Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Veysel Baki Okhan, akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile