Esat Paşa Haziresi Tahrip Olmaktan Kurtarıldı

Esat Paşa Haziresi Tahrip Olmaktan Kurtarıldı

Esat Paşa Camisi yanında yer alan ve Nakşibendi Şeyhi Osman Efendi’nin türbesinin de yer aldığı hazirenin duvarı, geçtiğimiz aylarda kayma sonucu uçmuş, bazı mezarlar zarar görmüştü.

Kimsenin sahip çıkmadığı hazire, Yakutiye Belediyesi tarafından yeniden yapılarak diğer mezarların da tahrip olması engellendi. Belediye Başkanı Ali Korkut, hazirenin göz göre göre yok olmasına gönüllerinin razı olmayacağını söyledi.

l866 tarihli Nakşibendi Şeyhi Osman Efendinin türbesinin de bulunduğu ve çoğunlukla tarikat önderlerinin kabirlerinin bulunduğu Esat Paşa Haziresi, tahrip olmaktan kurtarıldı. Hazirenin alt kısmında yapılan binanın yapımı sırasında oluşan kayma, yapılan istinat duvarının yetersiz oluşu nedeniyle geçtiğimiz aylarda yeniden kaymış, birkaç mezar taşı da kayma sırasında kırılmıştı. Kimsenin sahip çıkmadığı Esat Paşa Haziresi Yakutiye Belediyesi tarafından onarıldı. Belediye Başkanı Ali Korkut, “Tarihi ve kültürel değerlerimizin göz göre göre yok olmasına gönlümüz razı gelmezdi. Hazirede yatanlar gibi onların mezar taşlarının da kültürel olarak önemi var. Kaymaya neden olan derinliği dolguyla yükselttik. Ardından güçlendirilmiş bir duvar yaparak yeni kaymaların önüne geçtik. İnşallah bundan böyle bir sorun olmayacak, Esat Paşa Haziresinin sakinleri de ebedi uykularına devam edecekler” dedi.

ESAT PAŞA HAZİRESİNDE KİMLER MEDFUN
1- El-Hac Osman Efendi

2- El-Hac Osman Efendi'nin oğlu Tevfik Efendi

3- El-Hac Muhammed Baba

4- El-Hac Mahmut Efendi

5- 22. Alay Binbaşısı Salih Ağa

6- 4. Ordudan Mehmet Salih

7- 4. Ordudan Abdullah Paşa

8- Kaptan Mehmet Paşa

9- Mustafa Paşa

10- Hüseyin Hoca

11- Es-Seyyid Abdurrahman Baba

12- El-Hac atar Halil Efendi

13- Al Hac Ahmet Ağa (umudum Köyü)

14- İbrahim Hakkı Haz. Ahvadı abubekir Efendi

15- Kırbaş Fevzi Bey (Erzurumlu)

16- El-Hac Mustafa Efendi'nin Kerimesi

17- Salime Hanımefendi

18- Refika Hanımefendi

19- Nakşi Bendi Şeyhlerinden Hacı Salih Efendi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile