Fransa merkezli uluslararası insan hakları kuruluşları, konunun Fransız yönetimince aydınlığa kavuşmasını istedi.
Qosmos ve Amesys adlı iki Fransız şirketinin Libya ve Şam yönetimlerine takip ve istihbarat sistemleri sattığı ortaya çıktı. Le Monde gazetesinin manşetten verdiği haberde, ileri teknoloji alanında önde gelen iki firmanın Fransız istihbaratıyla da bağlantıları vurgulanırken, yargı sürecinin devam ettiği belirtildi. Fransız şirketin sağladığı imkanlarla Libyalı muhalifler hakkında bilgi edinen Libya güvenlik güçlerinden işkence gören Libyalıların tanıklıkları da haberde yer aldı.
Le Monde gazetesinin iki sayfa ayırarak derinlemesine çalıştığı özel haberinde, Şam yönetimi ile 16 Kasım 2013 tarihine kadar sürmesi öngörülen bir kontrat imzalayan Qosmos şirketinin Ultimaco şirketi ile işbirliği yaptığı belirtildi. Olayın yargı boyutund,a şirketin Şam bağlantılarını açığa çıkaran isim ise yine bir dönemler Qosmos şirketinde çalışmış, ancak daha sonra ilişiği kesilmiş olan İrlandalı bir mühendis oldu. Le Monde 'un haberinde sıkça referans gösterdiği İrlandalı mühendis James Dunne, “şirkete sadakatsizlik ve ağır kusur” gerekçesiyle işten atıldı.
Güya pedofiller izlenecekti
Ancak Paris adliyesinde görülen ve tahkim mahkemesinde devam eden davanın en önemli tanıklarından birisi olmaya devam etti.
Dönemin Fransız savunma Bakanı Herve Morin 'in, Fransız firmalarının Libya 'da kurduğu sistem ile “teröristler ve pedofiller izlenecek,” şeklindeki açıklamasının “bütün dünya ile dalga geçmek” anlamına geleceğini söylediği aktarılan İrlandalı Mühendis, tepkisini şirketin yöneticisine gönderip, bir kopyasını da şirkette çalışan tüm personele kopyaladığı e maille göstermiş.
4 Kasım 2011 'de Qosmos şirketi, İtalyan Area SpA ile Şam 'a sözkonusu sistemi kurmak üzere gittiği zaman bir Alman şirketi olan Ultimaco ile Kaliforniyalı Sunnyvale şirketi ile “Asfador” isimli projeye start vermiş.
Beşar Esad yönetiminin katliamlarına en büyük tepkiyi veren ülkelerden Fransa 'nın politikası çerçevesinde Şam yönetimi ile yürütülen bu sözleşmeyi iptal ettiğini açıklayan Qosmos şirketine, yalanlama ise yine Qosmos çalışanı İrlandalı mühendis James Durre 'den geliyor: “Bize Mart 2012 'de gönderilen iç mesajlarda sözleşme gereği, önümüzdeki iki yıl boyunca Şam 'a sağlanan teknik desteğin Ultimaco firması üzerinden devam edeceği açıklandı.” Le Monde, Suriye projesinin İtalyan Area şirketinin Kasım ayında çekilmesiyle tamamen sona erdiğini de haberinde aktardı..
FIDH de yargıya başvurdu
Paris merkezli Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) da Qosmos şirketine aleyhine yargıya başvurdu. FIDH Başkanı Patrick Baudin davayla ilgili açıklamasında, “Fransız makamları net bir şekilde Beşar Esad 'ı kınarken, Fransız şirketlerinin Suriye rejimine sağladığı istihbarat teknikleri desteği açığa kavuşturulmalıdır,” dedi. Fransa, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde Libya rejimine, yeni lider François Hollande yönetiminde de Şam yönetimin politikalarına en sert tepkiyi veren Avrupa ülkesi.
Esed'e büyük Fransız kıyağı!
İki Fransız şirketinin Suriye ve Libya'nın istihbarat altyapısındaki rolleri, Fransız yargısına taşındı.