'Esed'li Paralar Suriye Ekonomisindeki Çöküşün Sembolü

Suriye'de rejim, 2 bin Suriye lirası değerindeki banknotları piyasaya sürdü Esed'in resminin ilk defa bir banknotta yer alması ise tepki çekti Piyasadaki en yüksek değerli banknot, Suriye lirasındaki değer kaybını da gözler önüne serdi İç savaşın başından bu yana Suriye lirasının değeri 10 kat azalırken, rejim bölgelerindeki halkın alım gücü de aynı oranda düştü.

EKİP - Beşşar Esed rejiminin 2 binlik en yüksek değerli banknotu piyasaya sürmesi, Suriye lirasındaki değer kaybını ortaya koydu. Esed'in resminin kullanıldığı ilk banknot, 'yönetimi bırakmayacağı' mesajı olarak yorumlanıyor.

Esed rejiminin Merkez Bankası, önceki gün, ön yüzünde Beşşar Esed'in resminin bulunduğu 2 bin Suriye lirası (13,3 Türk lirası) değerindeki banknotu piyasaya sürdüğünü duyurdu.

Merkez Bankası, ülkenin en yüksek değerli banknotunun, iç savaş nedeniyle ortaya çıkan enflasyonla mücadele edebilmek için dolaşıma girdiğini bildirdi.

Bin Suriye lirasından sonra 'en yüksek değerli banknot' olarak piyasada yerini alan banknotların ön yüzünde ilk defa Esed'in resmine yer verilmesi de eleştirilere neden oldu.

Bir kısım yerel aktivist ve sosyal medya kullanıcısı, bu hamleyi 'Esed'in ülkenin başında kalıp, tek başına yönetmeye devam edeceği' şeklinde yorumlarken, Suriye lirasındaki değer kaybına da dikkati çekiyor.

- 10 kat değer kaybetti

Mart 2011'de halk ayaklanmasıyla başlayan ve 6'ncı yılını dolduran iç savaşta, Suriye ekonomisi de ağır darbe aldı.

Esed rejiminin barışçıl gösterilere karşı şiddet kullanması ile yayılan çatışma ortamı, kitlesel göçlere neden oldu. İş gücünün yerinden edilmesi, rejimin hava saldırıları neticesinde birçok fabrikanın kullanılamaz hale gelmesi ile üretim ve ihracat da durma noktasına geldi.

Ülkenin üretim ve ticaret merkezi konumundaki Halep, Humus ve Rakka gibi vilayetlerde uzun ve şiddetli çatışma ortamı, iş gücünün yanı sıra gibi birçok iş adamının da yatırımlarını yurt dışına çıkarmasına yol açtı.

İş gücü ve sermayenin ülkeden çıkışı ile durma noktasına gelen üretim ve yaşanan çatışmaların etkisi ile yükselen temel gıda fiyatları yüksek enflasyonu ortaya çıkardı.

Yükselen fiyatlar ve bulunması giderek zorlaşan tüketim maddeleri karşısında Suriye lirası, uluslararası yardımlar aracılığı ile ülkeye giren döviz miktarının ve kullanımının da etkisi ile diğer para birimleri karşısında hızla değer kaybetti.

AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Suriye lirası 6 yılda yaklaşık 10 kat değer kaybetti. Savaş öncesinde 1 ABD doları yaklaşık 50 Suriye lirasına karşılık gelirken, halihazırda ise 535 Suriye lirasına tekabül ediyor.

- Alım gücü azaldı

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre rejim bölgelerindeki halkın alım gücü de önemli ölçüde azaldı.

Rejim kurumlarında çalışan bir kamu görevlisi yaklaşık 30 bin Suriye lirası (200 TL) maaş alırken, rejimin kontrolündeki bölgelerde temel gıda ürünlerinin fiyatları da iç savaş öncesine göre yaklaşık 10 kat arttı.

1 kilogram toz şekerin fiyatı 2011'de 40 Suriye lirasıyken, şu anda 400 Suriye lirası (2,6 Türk lirası).

1 kilogram pirincin fiyatı da yaklaşık 10 katına, yaklaşık 500 Suriye lirasına (3.33 TL) satılıyor.

Suriye'de bir ailenin geçimini sağlaması için en az 120 bin Suriye lirasına (800 TL) ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile