Esenler'de Bilim Ve Teknik Sohbetleri Düzenlendi

Esenler'de Bilim Ve Teknik Sohbetleri Düzenlendi

Esenler Belediyesi tarafindan sezona özel olarak düzenlenen Bilim ve Teknik Sohbetleri, Hinda Akilli Sehir Teknolojileri kurucusu Fatih Kafali’yi agirladi. Sehir ve kent kavramlarinin birbirinden farkli oldugunu söyleyen Kafali, “Ankara kent, Istanbul ise sehirdir. Istanbul ruhunu Ankara’da göremezsiniz.” dedi.

Esenler Belediyesi’nin ve TEKDER (Teknik Elamanlar Dernegi)isbirligi ile hayata geçirilen Bilim ve Teknik Sohbetleri alaninda uzman kisileri agirlamaya devam ediyor. Bu ay düzenlenen seminerde ise Hinda Akilli Sehir Teknolojileri kurucusu Fatih Kafali, akilli sehre dair bilinmeyenleri meraklilariyla paylasti. Akilli sehrin hayatimiza kattigi imkânlara deginen Kafali, program sonunda izleyicilerin sorularini yanitladi.

Kendi medeniyet degerlerimizi ön planda tutmayi hedeflediklerini söyleyen Kafali,”Teknoloji ve çaga ayak uydurarak ortaya bir ürün çikarmayi amaçliyoruz. Insanlarin konforlu, ayrica rahat bir yasam içerisinde olmasina olanak saglamayi istiyoruz. Insanlar trafik içerisinde saatler geçirmesin. Trafikte geçirdigi saatler yerine ailesi ve çevresine vakit ayirabilsin. Bizim amacimiz bu” ifadelerini kullandi.

“Akli sehir nedir?” sorusunu yanitlayan Kafali, “Öncelikle sorunlara odaklanmamiz lazim. Akilli sehri siniflandirirken birtakim fonksiyonel alanlara ayirmak zorundayiz. Bir bütün olarak sehri ele almamiz gerekiyor. Insan ölçeginde, sehir ölçeginde, ev ölçeginde gibi ölçeklendirmeler yapmaliyiz. Diyafon reklamlarinda bile artik ‘Akilli ev yapiyoruz’ seklinde ifade kullaniliyor. Birtakim akilli özellikler sehre yansitilirsa sehir akilli olur. Gülzar Haydar “Sehirlerin Ruhu” kitabinda, ‘Sehir yasayan bir organizmadir’ diyor. Yani sehrin bir ruhu var. Onun yasamasini saglayan birtakim organizmalar bulunuyor. Biz bunlari yasatirsak o sehirde bir ruh var diyebiliriz” dedi.

Kafali, sözlerini söyle sürdürdü:

“Sehir yapilmaya çalisilmis kentler var. Fakat ruhu yasayip, yansitamamislar. Nerede oldugu belli olmayan arafta kalmis sehirlerimiz de var. Dolayisiyla Istanbul bir sehirdir, Mekke bir sehirdir ama bana göre Ankara bir kenttir. Istanbul’da olan ruhu Ankara da göremezsiniz. Istanbul’da sonradan olusturulmus birtakim misyonlar biçilmeye çalisilmis. Medeniyet ve ideolojinin ne oldugu önemli degil. Roma’dan bugüne gelmis sonrasinda Islamlasmis bir sehirden bahsediyoruz. Kendi medeniyetimizle geçmisteki medeniyetlerin izlerini barindiran sehir. Ve her daim akilli olmaya çalisilmis. Mimar Sinan’in Süleymaniye’de camiyi yaparken ortaya koymus oldugu sistemden tutun yerlesimine kadar her sey. Akillilikla ifade edebilirsiniz. Bir seyi yasatmaya çalisiyorlar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile