Esenyurt Belediyesi, çocuklarin okuma aliskanligi kazanmasi ve ailelerin de çocuklarina okuma aliskanligi kazandirmasi için uygulamalari gerekenler hakkinda Anne Çocuk Egitim Vakfi (AÇEV) ortakligiyla, “Okuyan Bir Gelecek” etkinligi düzenledi.
Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçeklesen etkinlikte, Kadin Sosyal Yasam Merkezi’nde görev yapan aile danismanlari, AÇEV’den aldiklari egitimin ardindan ailelere yönelik bir seminer verdi. Verilen seminerde ailelerin evde çocuklarini okumaya tesvik etmesi için yapmasi gerekenler sunum esliginde anlatildi. On haftadan olusan etkinligin besinci haftasinda miniklere kitap okundu, kitaptaki bilinmeyen kelimelerin duyu organlariyla betimlemesi yapilarak çocuklarin hem kelime dagarciklari hem de algilari gelistirildi. Ayrica okunan kitapta engellilerle empati kurmanin önemine vurgu yapilarak çocuklar ile körebe oynandi. Oynanan körebe oyununun ardindan çocuklar, duyduklari empati duygulari ile ilgili resim çizdi. Etkinlik sonunda çocuklara kitap dagitildi.
“Çocuklar hayata biraz daha farkli bakmayi ögrendi”
Esenyurt Kadin Sosyal Yasam Merkezi’nde aile danismanligi yapan Öznur Kiran, “AÇEV’den aldigimiz egitici egitimi ile birlikte Esenyurt özelinde gruplar açtik. Bu gruplarda çocuklarla birlikte okuma etkinlikleri yapiyoruz. Okudugumuz on kitaptan besi, evlere gönderiliyor. Aileleri bilinçlendirmeyle alakali bir seminer yaptik. Bunu da ailelere su basliklar altinda anlattik: ‘Evde kitap nasil okunmali?’, ‘Çocugun ilgisini nasil çekmeli?’, ‘Nasil bir etkinlik yapmali?’, ‘Kaç yasinda baslamali ve kaç yasina kadar aile olarak bu etkinlikler yapilmali?’ Bu haftaki besinci kitabimizdi. Kitabin konusu; engelli bir keçinin hayati, yasadigi zorluklar ve hayattan beklentileriydi. Çocuklar çok güzel yorumlar yapti. ‘Gözlerim görmedigi zaman korkarim’ diyen çocuklarimiz da oldu, ‘Gözlerim görmediginde kendimi çok kötü hissederim’ diyen de oldu. Sonra çocuklardan en sevdikleri oyunla ilgili bir çizim istedik. Onlara, gözleri görmeyen bir arkadaslari bu oyunu oynamak isterse nasil yardimci olacaklarini sorduk. Elinden tutup oyuna dahil edenler de oldu; ‘Arkadasimin gözleri görmüyor ama çok güzel hayâller kuruyor’ diyen çocuklarimiz da oldu. Burada gerçekten çok güzel bir empati yapildi. Çocuklar hayata biraz daha farkli bakmayi ögrendi. Kendilerinden farkli insanlarin da aslinda istedikleri zaman normal bir yasantisi olabilecegini görmüs oldular” ifadelerini kullanarak on haftanin sonunda yeni gruplarin açilacaginin bilgisini verdi.
“Çocugumun kitap okuma aliskanligi fazlalasti”
Etkinlikten çok memnun oldugunu belirten Hafize Bayrak, “Çocugumun bu etkinliklerde çok mutlu oldugunu ve eglendigini düsünüyorum. Kitap okuma aliskanligi biraz daha fazlalasti, daha paylasimci oluyor, bu da beni çok sevindiriyor” diyerek katkilarindan dolayi Esenyurt Belediyesi’ne tesekkür etti.
Etkinligin sadece çocuguna degil, kendisine de fayda sagladigini söyleyen Özlem Öz ise “Bugünkü etkinlikle birlikte çocugumla daha fazla ilgilenmem gerektiginin farkina vardim. Kitap okudugumu ona daha fazla göstermem gerektigini anladim. Aslinda eksikliklerin çocuklarda degil de kendimizde oldugunu gördüm. Seminer bana bunu katti” seklinde konustu.
“Hikayenin sorularini anladik”
Dinledikleri hikâye ile birlikte engelli olmanin zorluklarini anladigini vurgulayan Yagmur, “Hikâyenin sorularini anladik, ‘Engelli olmak kötü bir sey mi?’, gözümüze sal takip oyunlar oynadik, çok güzel bir gündü” ifadelerini kullandi.
Engelli bireylere yardimci olunmasi gerektigini belirten Batuhan ise “Bundan sonra yolda bir engelli gördügümde elinden tutup karsiya geçiririm” diyerek, yaptigi empatiyi hayatina yansitacagi bir örnek verdi.
Esenyurt'ta 'Okuyan Bir Gelecek' Etkinligiyle Gelecege Isik Tutuluyor
Esenyurt Belediyesi’nin düzenledigi etkinlikte verilen seminer ile aileler, çocuklarina okuma aliskanligi kazandirma konusunda bilinçlendirilirken kitap okuma faaliyetleri ile de çocuklar, okumaya ve okuduklarini anlamaya tesvik edildi.