Eserleriyle Üniversitede Yaşatılacak

Geçtiğimiz günlerde vefat eden Makine Konstrüktör Ressam ve Gemi Modelcisi Cemil Akçe'nin yaptığı 20 gemi modeli, oğlu ve kızı tarafından Yalova Üniversitesi'ne bağışlandı.


Karizma İş Merkezi'ndeki Rektörlük Makamı'nda eserlerin teslimi için düzenlenen törende konuşan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eruslu, Cemil Akçe'nin Türk denizcilik tarihini çok iyi araştırdığını ve gemi modellerinin gerçek tersane plan ve projelerinden bire bir ölçekte küçültülerek üç boyutlu çalışmalar haline getirildiğini belirtti.

Akçe'nin gemilerin modellerini her şeyden önce birer tarihsel kanıt olarak sunduğunu dile getiren Eruslu, şunları kaydetti:

"Akçe için denizcilik tarihi ve gemi yapımı alanında bilgilerini karşılıksız olarak gençlere aktarmak önemli hedeflerinden birisiydi. Bu bağlamda kendisi Gölcük Denizcilik Okulu'nda ve Yalova Meslek Yüksek Okulu Denizcilik programlarında çalışmalar yapmıştır. Hayatı boyunca özenle yapmış olduğu önemli gemi modellerinden oluşan değerli koleksiyonun üniversitemize bağışlanması bizleri mutlu etmiştir. Üniversite olarak sanata ve sosyal projelere de önem veriyoruz. Akçe'nin kızı ve oğlu tarafından Yalova Üniversitesine bağışlanan 20 adet model gemi koleksiyonu en iyi şekilde değerlendirilecek. Yalova Üniversitesi eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirmenin yanı sıra sanata ve halkla ilişkilere ayrıcalıklı önem vermektedir. Bu vesile ile bağışta bulunan Süheyla Kardaş ile Süreyya Akçe ve ailelerine bu nazik davranışlarından dolayı teşekkürlerimizi sunar, Cemil Akçe'ye Yüce Allah'tan rahmet dileriz."

Eserleri Japonya, Endonezya, Anıtkabir Müzesi, Karadeniz Ereğlisi, Beşiktaş Denizcilik Müzesi'nde yer alan Cemil Akçe'nin ruhunu üniversitede yaşatacaklarını dile getiren Meslek Yüksek Okulu Müdür Prof. Dr. Hayri Eren ise "Elimizde büyük bir eser topluluğu var. Cemil Bey'in yaptıkları orijinal, aslına uygun modeller. Eserleri deniz müzelerinde ve birçok yerde sergileniyor. Ondan dolayı bizler bu konuda minnettarız. Bunlar zaman içinde sabır ve metanetle yapılan işler. Bunlar insan emeğini, insan elinin ürünü olduğu için çok değerli eserler. Maddi değerleri ölçülemez. Onun ruhu ve eserleri burada yaşayacak" dedi.

Rektör Eruslu, daha sonra Süreyya Akçe ve Süheyla Kardaş'a yaptıkları katkılardan dolayı Teşekkür Belgesi takdim etti.

Akçe'nin kızı Süheyla Kardaş, "Babamızın eserlerinin bu şekilde değerlendirilmesi bizleri de mutlu etti" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile