Yalınkaya, yaptığı açıklamada Kahramanmaraş Afşin’deki Eshab-ı Kehf'in mağara ağzının Kur’an-ı Kerim’de anlatılan tasvirde olması gereken güneşin batış yönünde olmadığını, tam tersi olan güneşin doğuşu yönünde olduğunu söyledi.
İçel Tarsus'taki Eshab-ı Kehf ‘in mağarasının ağzının ise Kur’an-ı Kerim’ in Kehf suresinin 17. ayetinde ‘‘ (Resulüm! orada bulunsaydın) Güneşi, doğduğu zaman mağaranın sağına meyleder; batarken de sol taraftan onlara isabet etmeden geçer görürdün.’’ Ayetinin tersine üst kısmındaki mağara ağzının güneşi öğle ve ikindi vakti içine aldığını belirten Yalınkaya, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Duru köyü yakınlarında olan Eshab-ı Kehf'in mağara ağzının ise Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği şekilde güneşin batışı yönünde ve sol taraftan onlara isabet etmeden geçecek şekilde olduğunu söyledi.
Bu üç Eshab-ı Kehf’te inceleme ve araştırma yapıldığını söyleyen Diyarbakır Eshab-ı Kehf Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı olan ve aynı zamanda Lice Ayşe Toprak Yatılı Ortaokul Öğretmenlerinden İrfan Yalınkaya, en eski tarih olarak adı Eshab-ı Kehf olarak söylenen yerin 12. yüzyıllarda Lice Eshab-ı Kehf olduğunu bunun dışında Dicle Üniversitesi'nden ve diğer bölge şehir üniversitelerindeki birçok profesörün ellerinde, açıklanmaya hazır bilgi, belge ve dökümanların olduğunu, en yakın zamanda bunları Lice'de düzenlenecek olan platformlarda, sempozyumlarda ve basın toplantılarıyla ulusal kanal ve yazılı basında tüm dünya basını ve ülke basınıyla paylaşacaklarını söyledi.
Kültür Bakanlığı'ndan yardım isteyen İrfan Yalınkaya, Diyarbakır Lice’de bulunan Eshab-ı Kehf mağarasının restorasyonunun yapılıp turizme açılması ve tanıtımıyla ilgili çalışmaların yapılması halinde bölgenin inanç turizminde büyük patlama yapacağını belirtti.
Arkeoloji çalışmalarıyla da birçok yeni eserin keşfedilmeyi beklediğini söyleyen İrfan Yalınkaya, bölgedeki birçok yöre insanının kendilerine maddi manevi her türlü desteğe hazır olduklarını da belirtti.
Kendilerinin daha çok Lice Kaymakamlığının koordinatörlüğünde Lice Eshab-ı Kehf’i tanıtım çalışması yapmak istediklerini kaydeden Yalınkaya, söylemlerinde haklı olduğunu sözlerine ekledi .
Eshab-ı Kehf’in Asıl Yerinin Lice Olduğu İleri Sürüldü
Diyarbakır Eshab-ı Kehf Yaşatma ve Koruma Derneği adına dernek üyesi İrfan Yalınkaya,Türkiye’de Müslümanlar tarafından kabul edilen Eshab-ı Kehf mağaraların olduğu illeri gezdiğini, yapılan inceleme ve araştırmalarda Eshab-ı Kehf’in asıl yerinin Diyarbakır’ın Lice ilçesinde olduğu kesinlik kazandığını söyledi.