ESİDEF referandumda 'evet' demesinin gerekçelerini açıkladı

Yaklaşık 2 bin 200 işadamının üye olduğu, 23 dernekten oluşan Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), 12 Eylül 2010'da yapıla

Yaklaşık 2 bin 200 işadamının üye olduğu, 23 dernekten oluşan Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), 12 Eylül 2010'da yapılacak anayasa değişikliği referandumuna destek verecek. "Evet" oyunun gerekçelerini açıklayan ESİDEF, paketteki altı yedi maddenin işadamlarını doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çekti. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, bünyelerindeki derneklerin ortak kararının referandumda demokrasi, özgürlük, yenilik ve girişimcilikten yana oy kullanmak olduğunu söyledi.

ESİDEF, Swissotel Grand Efes İzmir'de iftar yemeği düzenledi. İftara İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, ticaret, sanayi ve esnaf odaları başkanları, medya temsilcileri, üniversite rektörleri, işadamları ve diğer davetliler katıldı. Tanıtım görüntüsünün ardından Senegal, İngiltere, Fas, Irak ve Kazakistan'daki Türk kolejlerinde okuyan yabancı öğrenciler, gece için hazırladıkları gösterileri sundu. Türkçe şarkılar söyleyen ve düet yapan öğrenciler, davetlileri duygulandırdı.

Yemekte konuşan ESİDEF Başkanı Davulcuoğlu, işadamlarının bütün siyasi ve ekonomik gelişmelerden doğrudan etkilendiğini, bu sebeple yaklaşan referandumun büyük ölçüde kendilerini de ilgilendirdiğini belirtti. Bağlı bulundukları TUSKON ile kendilerini ilgilendiren sıcak gündemin her zaman içinde olduklarını ifade eden Davulcuoğlu, "Bakan nezdinde hükümet yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederken TUSKON'un İstanbul'daki merkezine de geldiler ve 3 saati aşkın tasarıyı anlattılar. Biz de kendileriyle Ankara'da, hukukçularımızın hazırladığı raporları ve işadamı arkadaşlarımızın görüşlerini paylaştık. Daha sonra çıkan taslağı 1982 Anayasası ile kıyasladık." dedi.

Anayasa değişikliği paketindeki 26 madde arasında, ciddi manada ekonomiyi ilgilendiren altı yedi tane olduğunu, diğerlerinin de bireysel hakları ve özgürlükleri geliştirdiğini gördüklerini anlatan Davulcuoğlu, işadamı gözüyle maddelerin ne getirip ne götürdüğünün analizini yaptıklarını vurguladı. Değişikliğin yenilik içeren, özgürlükleri ve demokrasiyi geliştirmeye dönük olduğunu gördüklerini kaydeden Ramazan Davulcuoğlu, bir tarafta belli bir dönemde gelmiş sabit yasalarla diğer tarafta özgürleşmeye, demokratikleşmeye dönük yeni yasaların var olduğunu aktardı. Bir tarafta devletçi, diğer tarafta bireyci bir anlayışın ortaya çıktığına değinen Davulcuoğlu, "Darbe dönemiyle gelmiş belli bir kurallar dizisi vardı. Bir tarafta gelişen ve değişen sivil inisiyatifin öne çıktığı kuralların geldiği yasalar olduğunu gördük. Bunun sonucunda açıkçası ilk kez bizler siyasetin içinde yer almadık ama bu defa oturduk karar verdik, bu noktada kararsız olmadık, 'Biz tarafız' dedik. 'Demokrasiden, özgürlükten, değişimden yana tarafız' dedik. Bu tarihî demokrasi dönemecinde, tarihî demokrasi kavşağında duruşumuzun kalıcı olacağına inanıyoruz. Duruşumuzun hep beraber önemli olduğuna inanıyoruz. Tavrımızı da açıkça ifade etme ihtiyacı duyduk." şeklinde konuştu.

Demokratik siyasi gelişmelerden en çok etkilenen kesimin işadamları olduğunun altını çizen ESİDEF Başkanı Davulcuoğlu, hiçbir işadamının siyasi gelişmelerin dışında kalamayacağına dikkat çekti. Atatürk'ün cumhuriyetin kuruluşunda ilke olarak koyduğu "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." cümlesini hatırlatan Davulcuoğlu, artık Türk halkının ihtiyaç duydukça Anayasa maddelerini değiştirebileceğinin, gerekirse tamamen Anayasa'yı da yeniden yapabileceğinin, sadece darbelerle anayasa yapılmadığının gösterilmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi.

Vali Kıraç ise konuşmasında ESİDEF'e övgüler yağdırdı. "Bin yıldır bu bölgede insanlık âlemine güzellikler sunmuş bir ülkenin çocukları, artık kabuğuna sığmayan bir ülkenin evlatları olarak gelecekteki insanlarımızın daha rahat etmesi için hep beraber daha çok çalışıp daha çok üretip daha çok aş ve iş imkanı sağlayacak platformları sağlamak adına gece gündüz aşkla sevkle çalışan bir grubun iftarında olmaktan memnuniyet duyuyorum." diyen Kıraç, Türkiye'nin değişik yörelerinde hizmet üretmek ve ülkeye katkı sağlamak adına gece gündüz, zaman zaman evine gitmeyerek, çoluğuna çocuğuna ayıracağı zamanı işine ayıran ESİDEF üyelerini kutladı. Arkadan çok nitelikli bir neslin geldiğini ifade eden Kıraç, "Bu gelen çocukların iyi eğitilmesi ve kendilerine gösterilen hedeflere doğru gitmesi için yeni iş ve üretim alanlarına, yeni ihracat kapılarına ve yeni gelişmelere, dünyanın değişik ülkelerindeki insanlarla buluşmalara, görüşmelere ihtiyaç var. Bunu ancak eğitimle ve çalışarak başarabiliriz. Türkiye bu yolda emin adımlarla ilerliyor. Arkadan gelen nesil, çok iyi bir şekilde eğitiliyor." diye konuştu. Kıraç, konuşmasının sonunda İzmir Valisi sıfatıyla şehirde yapılacak her güzelliğe, her iyi çalışmaya, atılacak her güzel adıma ESİDEF ile birlikte hizmet edeceğini vurguladı.

Daha sonar yabancı öğrenciler "Mihriban", "Annem Annem", "Bir Yangının Külünü" gibi eserleri canlı olarak seslendirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile