Kitap ve taş plaklara uzun yıllardır ilgi gösteren mali müşavir Hasan Karadağ, emekli olduktan sonra hobisini işe dönüştürerek bir dükkan açıp sahaflığa başladı.
Koleksiyonunda bulundurduğu binlerce kitabın yanı sıra hayatı boyunca yerli ve yabancı 30 bin tane 45’lik, 33’lük ve 78’lik taş plak biriktirdiğini kaydeden Kösedağ, “Plak ve kitap almanın bir maliyeti var. Koleksiyonerlerin genel ortak özelliğidir; para dayandıramazsınız. Kredi kartınızı, maaşınızı kullanırsınız ama bir de evliyseniz bunun diğer boyutu oluyor, başka sorunlar yaşıyorsunuz. Denk getiremiyorsunuz. Çaktırmadan maaşın bir kısmıyla koleksiyon oluşturdum” ifadeleriyle koleksiyona başlama hikayesini anlattı.
"Fiyatı 10 bin liraya çıkan plaklar mevcut"
Kösedağ, günümüz teknolojisiyle sunulan müziğin, plaktaki keyfi vermediğine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Türkiye’de her kesimden plak dinleyicisi mevcut. Öğrenciler, çalışanlar, iyi-orta geliri olan herkes plak alıyor. Eski plakların reprodüksiyonları yeniden basılıyor. Plakların fiyatları ise nadirliğine göre değişiyor. Yerli basım plaklarda fiyatı 30 lira ile 10 bine çıkan plaklar mevcut. Anadolu Rock diye tabir ettiğimiz Cem Karaca, Erkin Koray, İlhan İrem, Moğollar, Ersen ve Dadaşlar, Edip Akbayram, bu sanatçılarımızın plakları Türkiye’de ve dünyada çok rağbet görüyor. Günümüzde Selda Bağcan’ın yaptığı müzik, plakları bu yaşına gelmesine rağmen bütün dünyada trend olmuş durumda. Sezen Aksu’nun çok nadir plağı var, 88 diye. Son dönemde basıldığı için piyasada çok nadirdir. Barış Manço’nun meşhur olmadan önce doldurduğu yabancı plaklar gibi sanatçıların meşhur olmadan önce çıkardıkları 33-45’likler çok değerlidir.”
Eşinden Gizli Biriktirdiği Paralarla Koleksiyoner Oldu
Adana’da 21 yıl önce eşinden gizli biriktirdiği paralarla kitap ve plak koleksiyonuna başlayan emekli mali müşavir Hasan Kösedağ, yerli ve yabancı 30 bin plak biriktirdi. Kösedağ, plak fiyatlarının nadirliğine göre 10 bin liraya kadar yükseldiğini söyledi.