Eşini Kaybetti Sanatla Hayata Bağlandı

Şanlıurfa'da eşi öldükten sonra uzun süre çevreyle ilişkisini kesen 70 yaşındaki Mustafa Karakaya, YADES kapsamında başladığı filografi kursu sayesinde içindeki yeteneği keşfetti Proje sorumlusu Hatice Badıllı: 'Kursla birlikte Mustafa amcamızın daha aktif ve yüzü gülen biri haline geldiğini görmek bizleri de çok mutlu etti' Mustafa Karakaya: 'Adeta kendimi yeni doğmuş gibi hissediyorum, kursta eserler üretmek bana büyük keyif veriyor'.

MÜSLÜM ETGÜ - Şanlıurfa'da eşi öldükten sonra uzun süre çevreyle ilişkisini kesen 70 yaşındaki Mustafa Karakaya, Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında başladığı filografi (tasarlanmış desenin, ahşap malzeme üzerine çiviyle çakılması ve çeşitli renklerde iplik veya telle oluşturulan el sanatı) kursu sayesinde yeniden hayata bağlandı.

Ayakkabı ustası olarak emekli olduktan sonra 14 yıl boyunca bakımını üstlendiği yatalak eşini 2 yıl önce kaybeden Karakaya, adeta dünya ile bağlantısını kopararak evine kapandı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekiplerince Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında yapılan çalışmada Karakaya'nın durumu tespit edildi. Yapılan görüşmelerin ardından Karakaya, Büyükşehir Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezindeki filografi kursuna katılmaya ikna edildi.

Yaklaşık 5 ay önce gittiği kursta başarılı olan ve eserler üreten Karakaya, yeniden çevresiyle ve yakınlarıyla iletişim kurmaya başladı.

- Genellikle yaşlılar katılıyor

Proje sorumlusu Hatice Kübra Badıllı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında açılan 5 ayrı kursta 65 yaşın üstündeki kişilere hizmet verdiklerini söyledi.

Filografi, ebru, bakır işleme, deri işlemeciliği ve resim kurslarına 65 yaşın üstündeki 20 kişinin devam ettiğini anlatan Badıllı, şöyle konuştu:

'Mustafa amca yaklaşık 2 yıl önce eşini kaybettikten sonra 1,5 yıl boyunca evine kapanıp kimseyle çok konuşmuyormuş. Durumunu öğrendiğimiz Mustafa amcaya böyle bir kursumuzun olduğunu söyleyerek katılmasını sağladık. Teklifimizi kabul etti ve 5 ay önce başladığı kursta çok kısa zamanda güzel ürünler çıkartmaya başladı. Artık çok mutlu olduğunu görüyoruz.'

- Hayat tecrübelerini kursiyerlere anlatıyor

Amaçlarının 65 yaş üstü vatandaşları sosyal hayata dahil etmek olduğunu dile getiren Badıllı, onların eve kapanmalarını ve bir kenara itilmiş gibi hissetmelerini istemediklerini kaydetti.

Karakaya'nın kursta her yaştan arkadaşlar da edindiğini aktaran Badıllı, 'Burada edindiği arkadaşlarına hayat tecrübelerini anlatıyor. Kursla birlikte Mustafa amcamızın daha aktif ve yüzü gülen biri haline geldiğini görmek bizler de çok mutlu etti. Çevresindeki yakınları da bu durumdan çok memnunlar.' diye konuştu.

Mustafa Karakaya da eşinin ölümüyle kendisini yalnız hissetmeye başladığını anlattı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin kendisiyle görüşmesinin ardından kursa gidip yeni bir sayfa açmaya karar verdiğini vurgulayan Karakaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Adeta kendimi yeni doğmuş gibi hissediyorum, kursta eserler üretmek bana büyük keyif veriyor. Şimdi gönül rahatlığıyla kurs dışında yürüyüşümü de yapıyorum namazlarımı da kılıyorum. Bana bu mutluluğu yaşatan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekiplerine teşekkür ediyorum.'

- 'Sergi açmak istiyorum'

Ayakkabıcılıktan sonra filografi sanatını ikinci mesleği olarak kabul ettiğine işaret eden Karakaya, kendi yaşındaki insanları da bu kurslara katılmaya çağırdı.

Yaşlıların boş zamanlarını kahvelerde veya parklarda geçirmelerinin yanlış olduğunu anlatan Karakaya, 'Benim gibi yaşlılar böyle kurslara gelip bir meslek öğrenmelerini istiyorum. Merkezdeki eğiticilerin sayesinde bu filografi işini öğrenmeye çalışıyoruz. Eşim öldükten sonra zaman geçmiyordu ancak bu kurs sayesinde zamanım çok güzel geçiyor. Amacım ürettiğim eserlerden oluşan bir sergi açmaktır.' şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile