Bazı programlara katılmak üzere Adana'ya gelen Ceyhun, 27 Nisan e-muhtırasını ve hükümetin Anayasa çalışmalarını CİHAN'a değerlendirdi. Parlamenter demokratik sistemlerde orduların seçilmişlerin emrinde hareket ettiğine işaret eden Ceyhun, "Bu anlamda Avrupa'da politika yapan bizler 27 Nisan e-muhtırası gibi konuları bugüne kadar hep yadırgayarak izledik." dedi. Günümüzde artık bu olayların Türkiye için düşünülmez hale gelmesinin kendisini sevindirdiğini vurgulayan Ceyhun, demokrasilerde halkın seçtiklerinin her zaman atananlardan daha etkili ve yetkili olmaları gerektiğini ifade etti. Demokrasinin bunu zorunlu kıldığını dile getiren Ceyhun, "Ne mutlu ki Türkiye artık o günleri geride bıktı. Günümüz Türkiye'sinde 27 Nisan ve e- muhtıraları bir daha yaşamayacağına inanıyorum." şeklinde konuştu. 27 Nisan 2007 e-muhtırasından bugünü ülkede çok şeylerin değiştiğine işaret eden Ozan Ceyhun, buna polisiye nedenlerle karakola düşmüş kişilerin artık işkence görmediğini örnek gösterdi. Bunu demokrasi adına önemli bir başarı olarak nitelendiren Ceyhun, şöyle devam etti: "Arada bir de olsa bu tür olayların üzerine gidiliyor. Aynen Avrupa'da olduğu da gibi... Yaşaman birçok alanında Türkiye çok değişti. Herkes AK Parti hükümetini sevmek zorunda değil. Eleştirilebilir. Ben de yerine göre iktidarı eleştiriyorum. Ama bu da bir gerçek ki AK Parti hükümeti döneminde Türkiye özgürlükler açısından eski Türkiye ile kıyaslandığında çok daha avantajlı hale geldi. Buna rağmen eksiklikler ve haklı eleştiriler var. Tahmin ediyorum bu yeni özgürlükler ortamında bunları da düzeltmek mümkün. Örneğin birkaç gün sonra 1 Mayıs Taksim'de kutlanacak. Türkiye adım adım demokratik bir ülkenin gerektiği ilerliyor."
TÜRKİYE 12 EYLÜL ANAYASASI'NI HAK ETMİYOR
Yazar Demirtaş Ceyhun'un oğlu Ozan Ceyhun, Türkiye'nin 12 Eylül Anayasası'nı hak etmediğinin altını çizdi. Demokrasiyi ayaklar altına alan 12 Eylül cuntasınca hazırlanan ve halka dayatılarak kabul edilen anayasanın değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ceyhun, demokratik ülkelerin böyle anayasalara sahip olmadığını kaydetti.
Avrupa'da ülkelerin bu tarz geçmişleriyle hesaplaştığını söyleyen Ceyhun, "Anayasa diye tanımlanmayacak metinler devreden çıkartıldı. Türkiye de elbette şu anda bu süreçten geçiyor. Gönül isterdi ki muhalefet, Anayasa tartışmasında son dakikada 'istemiyoruz' demek yerine bir yıl öncesinden alternatif anayasa taslakları hazırlasaydı. Bu Anayasayı istemiyorlarsa kendi istedikleri taslağı halkın önünde masaya yatırsaydılar. O zaman şu anki Anayasa tartışmasının içeriği çok daha farklı olurdu. Gelinen bu noktada 12 Eylül Anayasası mı, yeni bir Anayasa mı ? denildiğinde, ben her zaman yeni bir Anayasadan yanayım." açıklamasını yaptı.
CHP BİZİ HAYAL KIRGINLIĞINA UĞRATTI
Sosyalist enternasyonal üyesi CHP'nin kendileri gibi Avrupalı sosyal demokratları Ergenekon ve Anayasa tartışmalarında bugüne kadar hayal kırgınlığına uğrattığını anlatan Ceyhun, şunları söyledi: "Benim dileğim CHP'nin içindeki demokratik güçlerin bu dönemde bağımsız olarak 'Türkiye'nin nasıl bir Anayasa ihtiyacı var' tartışmasında aktif rol almalardır Demokratik ülkelerde her zaman anayasalarda pratikte sorun çıkaran maddelerin değiştirilmesi özgürlüğü vardır. CHP'deki aktif güçler önümüzdeki dönemde daha aktif rol oynayabilirler. Bunu dilerim."