Eski CHP'li Vekilden Kiliçdaroglu'na Seçim Elestirisi

Eski CHP'li Vekilden Kiliçdaroglu'na Seçim Elestirisi

CHP 24. Dönem Antalya Milletvekili Yildiray Sapan, 28 Mayis ve 1 hafta sonrasi gerçeklesen Cumhurbaskanligi Seçimleri’ni degerlendirdi. Seçimde Kemal Kiliçdaroglu’nun basarisiz oldugunu savunan Sapan, CHP liderini sert sözlerle elestirdi.

Cumhurbaskanligi seçimlerini degerlendiren CHP 24. Dönem Antalya Milletvekili Yildiray Sapan, Kemal Kiliçdaroglu’nu elestirdi.

Sapan, “Sokaktaki insani anlamadan Türkiye’nin demografik yapisini anlamadan, siyaset sosyolojisini okumadan, insanlarin ihtiyaçlarini gözetmeden çalakalem söylemlerle, zaten olmayan itibarinizi kazanamazsiniz, kazanamadiniz. Yani bu açidan baktiginizda Kemal Kiliçdaroglu bana göre CHP’nin utancidir” dedi.

Kiliçdaroglu’nun istifa etmesi gerektigini de ifade eden Sapan, “Liderlik gömlegi Kemal Kiliçdaroglu’na göre degil. Onun kafasinin arkasinda CHP, Atatürk falan yok. Tayyip Erdogan’dan fazla Atatürkçü mü var? Bakiyorsunuz uçaklarin arkasinda Atatürk ve Türk bayragi uçuyor. Balkon konusmasi yapiyor, bir tarafinda Atatürk bir yanda kendi posteri var” ifadelerini kullandi.

Kiliçdaroglu’nu basarisiz olarak gördügünü belirten Yildiray Sapan, geçmiste Türkiye’nin kurucu unsurunun savas verdigi 7 düveli, bu seçimlerde Kemal Kiliçdaroglu’nun yanina aldigini ileri sürdü. Sapan, “Hatta bunlarin yaninda terör örgütlü gruplar da vardi. Fakat buna ragmen hiçbir sekilde basarili sayilamaz. Denenmeyen hiçbir sey kalmadi. Yani seçim alma bahanesiyle ilkelerden vazgeçilmek, ideolojiyi bir kenara birakmak, Mustafa Kemal’i ötelemek, bertaraf etmek de dahil, denenmeyen hiçbir sey kalmadi ama seçim alinamadi ve basarisiz olundu. O halde istifa etmelidir. Çünkü basarisizlik kavramlari varsa istifa da vardir isin ucunda. Basariliysaniz devam ederseniz. Basarisizsaniz etmezsiniz. Istifa etmesi gereken sadece Kiliçdaroglu degildir. O dönemde parti meclisi üyeligi yapmis, hala yapan MYK ve seçimi yönlendiren, yöneten kim varsa, hepsi istifa etmelidir. Öyle Kemal Kiliçdaroglu çikip kendine iki kurban seçerek bu isi öteleyemez, sürdüremez, genel baskanliga devam edemez. Mutlaka istifa etmelidir. Bunun baska bir yolu yoktur. Partinin disina attigi Atatürkçülere yol açmalidir” dedi.



“Siyaset bir ideoloji pazarlamasidir”

Siyasetin bir anlamda pazarlama oldugunu vurgulayan Sapan, “Nasil disarida ticari maksatli bir ürünü pazarlarsaniz siyasette de ideolojinizi pazarlarsiniz. Metodolojinizi, fikrinizi pazarlarsiniz. Ama bunu yaparken geçmisinizi bir kenara birakarak ideolojik fikirlerinizi, ilçelerinizi bir kenara birakarak bir isportaci zihniyetiyle yapamazsiniz. Zaten yapamadiniz. Yani sokakta düsünce üreterek, sokakta çalakalem akla gelen söylemlerle seçim yönetilemez, alinamaz da” diye konustu.



“Utanç içindeyim”

“Kemal Kiliçdaroglu bu seçimi alamazdi” diyerek sözlerini sürdüren Sapan, “Çünkü Kemal Kiliçdaroglu giydigi gömlek itibariyle alamazdi. Türkiye’nin ayarlariyla, kilcal damarlariyla oynuyorsunuz. Geçmiste biz bunlari baskalarina söylerdik. Ne acidir ki simdi biz CHP diyemeyecegim yeni CHP’nin genel baskanina söylüyoruz ve utanç içindeyim. Türkiye’nin çikarlarini dis odaklara karsi iç düsmanlara karsi Türkiye’nin çikarlarini korumak Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel ilkesidir. Siz bunlara karsi hareket eden kurumlarla, kuruluslarla birlikte hareket ediyorsunuz. Onlarla seçim almayi düsündünüz. O ise angaje oldunuz. Terör odaklariyla, FETÖ ile is birligi yaptiniz. HDP’nin PKK uzantisiyla is birligi yaptiniz ama alamadiniz. Bunun sebebi Türk milleti’in bu isi anlamasi. Türk milletini kandiramazsiniz. Yani kanarmis gibi yapar ama kandiramazsiniz. Durumu, ‘Ne vereyim agabeyime?’ durumuna getirdiniz, hepsini yaptiniz ama bu milletin gönlünü kazanamadiniz. Temel nedeni budur. Bir de bir program dahilinde yürümedi yeni CHP. Yani tamamiyla bir siyasi isportaci zihniyetiyle sokakta üretilmis laflarla sunu da yapacagiz, bunu da yapacagiz, emeklilere su kadar iste bayram ikramiyesi gibi. Olacak is degil. Yani siyaset itibar isidir. Yani böyle sokak söylemleriyle, sokaktaki insani anlamadan Türkiye’nin demografik yapisini anlamadan, siyaset sosyolojisini okumadan, insanlarin ihtiyaçlarini gözetmeden çalakalem söylemlerle, zaten olmayan itibarinizi kazanamazsiniz, kazanamadiniz. Yani bu açidan baktiginizda Kemal Kiliçdaroglu bana göre CHP’nin utancidir. Yani on iki seçimdir kaybediyor ve disarida aglayan bir seçmen grubu var. Kendi örgütümüz var. Bunun yaninda vatandaslar var, sizi umut olarak görmüs, ne olursa olsun oy vermis, aglayan vatandaslar var. Simdi bedelini ödemelisiniz” ifadelerini kullandi.

“Zafer Partisi’ni tebrik ediyorum”

Zafer Partisi ile ikinci tur destegi öncesi imzalanan anlasma maddelerinin CHP’nin kurucu ilkeleri oldugunu hatirlatan Sapan, “O maddeler aslinda Kemal Kiliçdaroglu, Türk siyaseti, siyasetçiler için bir utanç vesikasidir o. Bundan utanilmalidir. Çünkü o kagitta yazilan ne varsa, aslinda bu partinin ruhudur. Sanki o maddeler biz de yokmus gibi imzalanmasi ders verme niteligindedir. Zafer Parti’sini tebrik ediyorum” diye konustu.



“Tam bir diktatör yönetimi var”

Sapan, Kemal Kiliçdaroglu’nun genel baskanlik dönemini fetret devrine benzeterek, “Bosa geçmis kayip bir zaman dilimidir. O nedenle hiç vakit kaybetmeden, Kemal Kiliçdaroglu istifa etmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi’nde o kadar degerli insanlar var ki; ancak Kiliçdaroglu ile birlikte getirilen bir açiklama yasagi, kendini ifade etme yasagi var. Bu mecliste de böyle, disarida da böyle. Hemen ‘Kimse bu konuda açiklama yapmasin’ diye bir genelde yayinlarlar. Bu toplumda temayüz etmis kisileri frenleyen bir tavir. Bu nedenle onlar ortaya çikmiyor. CHP, insan ve lider anlaminda mücevher dolu. Tam bir diktatör yönetimi var” ifadelerine yer verdi.

“Tayyip Erdogan’dan fazla Atatürkçü mü var?”

Kiliçdaroglu’nu elestirilerine devam eden Sapan, sözlerini söyle sürdürdü:

“Liderlik gömlegi Kemal Kiliçdaroglu’na göre degil. Zaten baska seylere angaje olmus bir kafa yapisi var. Bizim gerçek CHP ile fikren uyusmayan bir tavir. Onun kafasinin arkasinda CHP, Atatürk falan yok. Zaten buradan da basari çikmaz. Bütün argümanlari kaptirmissiniz. Tayyip Erdogan’dan fazla Atatürkçü mü var? Bakiyorsunuz uçaklarin arkasinda Atatürk ve Türk bayragi uçuyor. Balkon konusmasi yapiyor, bir tarafinda Atatürk bir yanda kendi posteri. Siz? Anitkabir’e bile seçime 3-5 gün kala gittiniz. Kim rahatsiz oluyor Atatürk’ten? Sizin oy beklentiniz olan bir grup mu? Olmasin öyle bir iktidar, biz öyle bir iktidar istemiyoruz. 7 düvel içten ve distan düsmanla iktidar olma, Tayyip Erdogan nefreti örgütleyerek iktidar olmak size bir sey kazandirmaz. Öyle söylemler gelistireceksiniz ki; alti dolu olacak ve mantiga bürünebilecek, halk da inanacak. Kiliçdaroglu meselesi itibar meselesidir. Son anda milliyetçilik gömlegi giydi. Oysa durum degismemisti, basindan beri ayni durum vardi. Tavir degistirmek için durumun degismesi lazim. Ama durum degismeden tavir degistirdiniz. Peki halk inanir mi size? Asla inanmaz, inanmadi da. Buradan AK Parti övgüsü yaptigim düsünülmesin, ben CHP’liyim ama ortada bir gerçek var. Insanlar ‘Tayyip Erdogan’a kurban olayim’, ‘Allah ömrümden alsin, ömrüne versin’ diyor. Bu irdelenmesi gereken bir sey. Peki sizin için bunu söyleyen birisi var mi? Yok. Tam tersi kendinize nefret örgütlüyorsunuz. Tayyip Erdogan’a örgütlemeye çalistiginiz nefret, size dönüyor. Bunu nasil göremezsiniz?”

"CHP tabani Kiliçdaroglu’nu asla seçmez"

Mustafa Kemal Atatürk’ün mezhep, irk ve köken anlayisiyla siyaset yapmadigina dikkati çeken Sapan, 2010 yilindan bu yana CHP’de mezhepçilik yerlestigini iddia etti. Sapan, CHP tabaninin Kiliçdaroglu’nu genel baskan olarak görmedigini de ileri sürerek, “CHP’ye kayitli 1 milyon 350 bin kisiyi sandiga götürseniz, Kemal Kiliçdaroglu’nu asla seçmez. Çünkü Kemal Kiliçdaroglu’nda entelektüel seviyesi yüksek örgütü tatmin edecek bir belagat yok. Kiliçdaroglu’nun söylemleri tatmin etmiyor. Disaridaki seyyar saticiya sorsaniz Kemal Kiliçdaroglu gibi konusur. Hatta o daha iyi konusup, ideolojik, sosyolojik açilimlar yapar ve çözüm de üretir” dedi.



"Ekrem Imamoglu belediye baskaniyken genel baskanligi örgüt düzeyinde kabul görmez diye düsünüyorum"

Son olarak Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu’nun ‘degisim’ sözlerini de degerlendiren Sapan, “Ekrem Imamoglu’nun anladigim kadariyla bir genel baskanlik düsüncesi var. Ama bu söylediklerime herkes dikkat etmeli. Bu bir yaristir ama bana sorarsaniz Kemal Kiliçdaroglu’nun birakacagini düsünmüyorum. Belediye Baskaniyken Genel Baskanligini örgüt düzeyinde kabul görmez diye düsünüyorum. Aday olacaksa olur, hevesini kirmayayim ama CHP’nin içinde daha çok cevher var” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile