Eski Esyalar Bayburtlu Kadinlarin Elinde Hatiralarini Yasatiyor

Halk egitim merkezinde açilan kurslara katilan kadinlar, tavan aralarinda, bodrum ve depolarda unutulan eski esyalari restore ederek yeniden kullanima sunuyor Il Milli Egitim Müdürü Cengiz Karakasoglu: 'Bu çalisma eskimis, tavan arasina kaldirilmis çesitli esyalarin tekrar boyanip, üzerlerine çesitli güzel resimler çizilerek tekrar evlerimizin en degerli köselerinde yerini almasini sagliyor'.

BESIR KELLECI - Bayburt'ta açilan kurslara katilan kadinlar, tavan aralarinda, bodrum ve depolarda unutulan esyalari restore ederek yeniden kullanima kazandiriyor.

Halk Egitim Merkezi Müdürlügünce kursiyerlere mesleki nitelik kazandirmak amaciyla yaklasik 5 ay önce ahsap boyama ve vernikleme kursu açildi.

Farkli meslek guruplarindan 12 kadinin katildigi kursta, haftanin 5 günü boyama ve vernikleme konusunda usta ögretici tarafindan egitim verildi.

Uygulamaya baslayan kadinlar, hem bos vakitlerini degerlendiriyor hem de ata yadigari eski esyalari restore ederek yeniden kullanilmasini sagliyor.

Il Milli Egitim Müdürü Cengiz Karakasoglu, AA muhabirine, vatandaslarin meslek edinmelerini saglayabilmek amaciyla merkez bünyesinde çesitli kurslar açtiklarini söyledi.

Özellikle ahsap boyama ve vernikleme kursunun geri dönüsüm açisindan önemli oldugunu belirten Karakasoglu, "Bu çalisma eskimis, tavan arasina kaldirilmis çesitli esyalarin tekrar boyanip, üzerlerine çesitli güzel resimler çizilerek tekrar evlerimizin en degerli köselerinde yerini almasini sagliyor. Bu sifir atik ve geri dönüsüm için de çok önemli bir çalisma. Bu çalismayla birlikte Bayburt'ta tavan arasina kaldirilmis eski esyalarimizin tekrar evlerimizde ailelerimizin kullanimina sunulmasi gerçekten önemli." dedi.

- "Hatirasi olan eski esyalarinizi halk egitim merkezimize getirin"

Karakasoglu, vatandaslarin mazisi olan ve bir köseye terk edilen özellikle sandik, çeyiz, masa, koltuk gibi eski esyalari eski görünümüne kavusturmak için kurstaki ögrencilere teslim edebilecegini de kaydetti.

Usta ögretici Nese Ahiskalioglu ise 5 yildir ugrastigi isinin inceliklerini kursiyerlere aktarmanin mutluluk verici oldugunu dile getirdi.

Ögrencileriyle birçok objeyi aslina zarar vermeden geri dönüsüme kazandirdiklarini aktaran Ahiskalioglu, "Sehpa, ünite, sandiklar gibi buraya getirebilecekleri bir çok objeyi hayata döndürüyoruz. Onlara yeni bir görünüm verip evlerinin bas köselerinde tekrardan sergilemelerine imkan sagliyoruz." diye konustu.

Ahiskalioglu, eski esyalarin kültürel bir deger tasidigina da isaret ederek, söyle devam etti:

"Mesela yaklasik 160 yillik bir mazisi olan sandigimiz var. Kullanilamaz halde olmasina ragmen bu sandigi kayinvalidem çok deger verip sakliyordu. Ben kursiyerlerimle bu sandigi yeniden elden geçirip ona götürünce çok mutlu oldu. Yine ögrencilerimizden birinin marangozlara götürüp tamir ettirmeye çalistigi bir sehpasi var. Marangoz bu sehpanin artik kullanilamayacagini söylemis. O sehpayi buraya getirdiginde o kadar güzel, önem vererek bunu elden geçirdik ki, sehpamizi görenler taniyamadi. Bu tür bir çok örneklerimiz var."

Ahiskalioglu, tüm kadinlari hem bos vakitlerini degerlendirmek hem de eski esyalarinin yeniden kullanilmasini saglamak amaciyla kurslarina beklediklerini ifade etti.

Kursiyerlerden üniversite ögrencisi Buket Tuluk da bos vakitlerini degerlendirmek için kursa katildigini belirterek, "Evimizdeki eski esyalarin tekrar kullanilmasini sagliyoruz. Arkadaslarimla birlikte burada mazisi olan bir seyleri tekrar hayata kazandirmak bana huzur veriyor." ifadelerini kullandi.

Kursiyerlerden iki çocuk annesi Serdal Temel ise, Ahiskalioglu'nun sosyal medya paylasimlarindan etkilenerek kursa katilmaya karar verdigini anlatti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile