Eski Güney Afrika Cumhurbaskani Zuma Hapse Geri Dönecek

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, "mahkemeye itaatsizlik" gerekçesiyle 15 ay hapis cezasina çarptirilip saglik nedeniyle sartli tahliye edilen eski Cumhurbaskani Jacob Zuma'nin cezaevine geri gönderilmesine karar verildi.

Gauteng Yüksek Mahkemesi, Zuma'nin saglik nedenlerinden ötürü sartli tahliye edilmesinin "hukuka aykiri" olduguna ve eski Cumhurbaskani'nin 15 aylik cezasini tamamlamak üzere yeniden cezaevine gönderilmesi gerektigine hükmetti.

Mahkemeden yapilan açiklamada, Zuma'nin sartli tahliye ile hapisten çiktigi sürenin, 15 aylik cezadan düsülmeyecegi ve mahkeme masraflarinin da Zuma tarafindan ödenecegi belirtildi.

- Jacob Zuma

Jacob Zuma, 2009'da Cumhurbaskanligina seçilerek Güney Afrika'yi 9 yil yönettikten sonra yolsuzluk iddialari nedeniyle partisinden gelen yogun baskilar sonucu 2018'de görevinden istifa etmisti.

Hakkinda yolsuzluk, haraç, dolandiricilik, vergi kaçakçiligi ve kara para aklama dahil 16 ayri suçlamadan davalari devam eden Zuma, ifade vermesi yönündeki mahkeme çagrisini reddettigi için 29 Haziran'da mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasina çarptirilmisti.

Zuma, Anayasa Mahkemesi tarafindan alinan bu karara karsi dirense de 7 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmustu.

Zuma'nin serbest birakilmasi talebiyle 9 Temmuz'da baslayan gösteriler, kisa sürede siddet ve yagma olaylarina dönüsmüstü.

En az 340 kisinin hayatini kaybettigi olaylarda yaklasik 200 alisveris merkezi, 3 bin magaza, 1400 ATM, 200 banka ve postane, 11 depo ve 8 fabrika yagmacilar tarafindan hedef alinmisti.

Zuma, 5 Eylül'de saglik sorunlari nedeniyle sartli tahliye edilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile