Eski Günlerine Kavusan Karasu Çayi Bir Çok Yaban Kusuna Ev Sahipligi Yapiyor

Eski Günlerine Kavusan Karasu Çayi Bir Çok Yaban Kusuna Ev Sahipligi Yapiyor

Van Gölü’ne dökülen Karasu Çayi, bu yil yagislarin bol olmasi nedeniyle eski günlerine dönmesiyle birçok yaban kuslarina yeniden ev sahipligi yapmaya basladi.

Van Gölü’nü besleyen 102 derenin arasinda bulunan Karasu Çayi, bu yil yagislarin bol olmasi nedeniyle eskisi gibi akmaya basladi.

Birçok yabani kusa ev sahipligi yapan çay, inci kefali göçünde önemli bir yere sahip. Geçtigimiz yillarda yasanan küresel isinma sonucu kuruyan Karasu Çayi’nin bu yil bol yagis almasiyla eski günlerine dönmesi uzmanlari sevindirdi. Karasu Çayi’nin eski günlerine kavusmasiyla basta leylekler olmak üzere birçok kus türüne yeniden ev sahipligi yapmaya basladi.

Konuyla ilgili açiklama yapan Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, ”Karasu çayi bunda 1 sene önce kurumak üzereydi. Van Gölü havzasinda son 20 yilin en çok yagis alan Mart ayi ile beraber sulak alanlar tekrar canlanmaya basladi.

Bu canlanan yerlere de yaban hayvanlari hiç vakit kaybetmeden gelmeye basladilar. Daha öncede bu alanda yüzden fazla kus türü yasiyordu, simdi baharin habercisi olan leylekler ve diger kus türleri gelmeye basladi.

Biz sulak alanlarimiz bozmadigimiz zaman yaban hayvanlari buralara gelecek. Bulundugumuz alan Zeve Sehitligine yakin bir yer. Zeve Sehitligi artik leyleklerle, alli turnalarla, flamingolarla ak balikçilarla, angitlarla, kiliç gagalilarla ve adini sayamadigimiz yüzlerce kus türüne ev sahipligi yapacagina inaniyorum. Biyolojik bir laboratuvar olan Karasu Çayi suyunun direk göle akmamasi için bir an önce tedbir alinmasi gerek. Burasi kurtarilinca kendiliginden kus cennetine dönecektir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile