Eski Ingiltere Basbakani Truss'in Telefonunun Hacklendigi Iddiasi

Eski Ingiltere Basbakani Truss'in Telefonunun Hacklendigi Iddiasi

Ingiltere’nin eski Basbakani Liz Truss’in Disisleri Bakanligi yaptigi dönemde telefonunun hacklendigi öne sürüldü.

Ingiltere hükümeti, eski Basbakan Liz Truss’in Disisleri Bakani olarak görev yaptigi dönemde telefonunun hacklendigine iliskin iddialarla karsi karsiya. Ingiliz basininda yer alan haberlerde, Truss’in yabanci ülke liderleriyle konusmalarinda Ukrayna savasi da dahil olmak üzere özel mesajlarinin ele geçirildigi belirtildi. Truss’in telefonunun hacklenmesinde Rusya için çalistigindan süphelenilen ajanlarin oldugu öne sürülürken, Truss’in basbakan oldugu dönemde Maliye Bakani Kwasi Kwarteng ile arasindaki yazismalarin da ele geçirildigi iddia edildi. Ingiliz basini ayrica, siber güvenlik saldiriyla ilgili ayrintilarin dönemin Basbakani Boris Johnson ve Kabine Sekreteri Simon Case tarafindan gizlendigini öne sürdü.

Hükümet basinda yer alan iddialar hakkinda bir açiklama yapmazken, bir hükümet sözcüsü, "Hükümetin siber tehditlere karsi korunmak için saglam sistemleri var. Buna bakanlar için düzenli güvenlik bilgilendirmeleri ve kisisel verilerinin korunmasi ile siber tehditlerin azaltilmasina iliskin tavsiyeler de dahildir” dedi.



"Rusya’dan gelen sürekli bir tehdit"

Konuyla ilgili açiklama yapan Avam Kamarasi’nin Savunma Seçim Komitesi, siber saldirilarin Rusya’dan gelen "sürekli bir tehdit" oldugunu ve hükümetin bunlarin olmamasi için "siki önlemler" aldigini söyledi.

Savunma Seçim Komitesi Baskani Tobias Ellwood, "Bu, Rusya’dan gelen sürekli bir tehdit. Bu siber saldirilar ve bilgisayar korsanligi konusunda giderek daha iyi hale geliyorlar. Bunun olmamasi için en siki önlemleri aliyoruz. Istihbarat ve güvenlik komitesinin daha fazla arastirma yapmasi gerekiyor" seklinde konustu.



"Ciddi güvenlik sorulari var"

Muhalefetteki Liberal Demokrat ve Isçi Partisi ise, iddialari "son derece ciddi" olarak nitelendirerek, hükumete sorusturma baslatmasi çagrisinda bulundu. Isçi Partisi Milletvekili Yvette Cooper, bunun Ingiltere’ye zarar vermek isteyen ülkelerden gelen "tehditlerin ciddiyetini" gösterdigini söyledi.

Cooper, "Düsman bir devlet tarafindan böyle bir saldirinin ortaya çikmasi, istihbarat ve güvenlik teskilatlarimiz tarafindan son derece ciddiye alinacak önemli ulusal güvenlik sorunlaridir. Ayrica bu bilgilerin neden ve nasil sizdirildigina dair ciddi güvenlik sorulari da var ve bunlarin da acilen arastirilmasi gerekiyor" dedi.

Liberal Demokratlar Partisi Disisleri Sözcüsü Layla Moran ise iddia edilen saldirinin neden daha önce kamuoyuna açiklanmadigini sordu. Moran, "Gerçegi ortaya çikarmak için acilen bagimsiz bir sorusturmaya ihtiyacimiz var. Bu bilginin Liz Truss’in liderlik adayligini korumak için halktan saklandigi ortaya çikarsa bu affedilemez" ifadelerini kullandi.

Truss, Ingiltere’de en kisa süre görevde kalan basbakan

Truss, Ingiltere hükümetinde en kisa süre görevde kalan basbakan olarak kayitlara geçti. Truss, Johnson’in Partygate skandali sonrasi 7 Temmuz’da istifa etmesinin ardindan yapilan seçimlerle 6 Eylül’de basbakan olarak atanmisti. 45 gün basbakanlik görevini sürdüren Truss, daha önce Disisleri Bakani olarak görev yapmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile