Santos, 2006-2009 yillari arasindaki Savunma Bakanligi görevi sirasinda iç silahli çatismalarda hayatini kaybeden kurbanlarin ailesinden özür dileyerek, devlet kurumlarinin sorumlulugunu kabul etti.
Binlerce masum insanin yargisiz infazla öldürülmesini utanç olarak vurgulayan Santos, "Bugün yasamasi gereken o masum gençlerin kaybedilmesinden ötürü derin pismanlik duyuyorum ve tüm ailelerden bütün ruhumun derinlikleriyle özür diliyorum." ifadesini kullandi.
Santos, bakanlik görevinin baslamasindan kisa bir süre sonra silahli çatismalarda öldürülen sivillerin ölümünün "yanlis pozitif" olarak gösterilmesinin ve operasyonlarin bir parçasi olarak sunulmasinin içler acisi bir durum oldugu söyledi.
Yargisiz infazlarin dogrulandiktan sonra Savunma Bakanligi olarak o dönem olaylari arastirdiklarini dile getiren Santos, "Bu anlasilmasi kolay bir hikaye degil, Ulusal Ordumuzun adamlarinin bu eylemleri islemesi veya bunlara göz yummasi düsünülemez, çünkü benim bunlari kabul etmem uzun zaman aldi. Insan haklari egitimleri sayesinde birliklerimizin karadaki davranislarinda dikkate deger gelismeler olmustu." degerlendirmesinde bulundu.
Santos, yasal olarak mümkün olan her seyi yaptiklarini ancak yanlis pozitifleri engelleyemediklerine dikkati çekerek, "Herhangi bir kurumun kültürünü ve eylemlerini degistirmek zaman alir. Özellikle de Silahli Kuvvetler kadar muhafazakar kurumlar söz konusu oldugunda bu daha zordur." seklinde konustu.
- 6 bin 400'den fazla kisi yargisiz infazla öldürülmüs
Kolombiya'da Özel Baris Hukuku (JEP), tarafindan 19 Subat'ta yayimlanan bir rapora göre, 2002-2008 yillari arasinda 6 bin 400'den fazla kisinin yargisiz infaz sonucu öldürüldügü ortaya çikmisti.
- Siviller kaçirilip infaz edilmis
Insan Haklari Izleme Örgütü (HRW) 2002-2008 yillarinda 3 binden fazla kisinin, "yanlis pozitif" ölüm denilen sekilde yoksul, uyusturucu bagimlisi ve engelli sivillerin kaçirilip Kolombiya güvenlik güçleri tarafindan öldürüldügünü açiklamisti.
Yerel medyada çikan haberlere göre ise güvenlik güçlerinin öldürdükleri sivillere terörist üniformalari giydirip savas sirasinda öldürülmüs gibi kamuoyuna sunuldugu iddialari birçok kez gündeme gelmisti.
- JEP neyi amaçliyor?
Eski Devlet Baskani Santos hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahli Güçleri (FARC) arasindaki baris anlasmasi çerçevesinde kurulan JEP, temel amaci magdurlarin haklarini yerine getirmek ve silahli çatismalarda yasanilan tüm olaylarin arastirilarak hesap verilebilirlik sistemi olarak kabul edildi.
JEP üyelerinin yetki alanlari içinde müdahil olan üçüncü taraflarin sorusturuldugu ve yargilandigi geçis dönemi adaleti mekanizmasi olarak kabul ediliyor.
Eski Kolombiya Devlet Baskani Santos, Kendi Döneminde Silahli Çatismalarda Ölenlerin Ailelerinden Özür Diledi
Eski Kolombiya Devlet Baskani Juan Manuel Santos, "Gerçegi Aydinlatma ve Birlikte Yasama Komisyonu" üyeleriyle bir araya gelerek kendi döneminde yasanan silahli çatismalar ve güvenlik güçlerinin yargisiz infazlariyla ilgili komisyona bilgi verdi.