Eski Model Cipleri Ilk Günkü Haline Döndürüyor

Eski Model Cipleri Ilk Günkü Haline Döndürüyor

Aydin’in Koçarli ilçesinde oto tamircisi Ahmet Akman, babasi ile birlikte islettigi tamirhanesinde eski model cipleri ilk günkü haline döndürüyor. Yogun ilgi gören cipler için Akman, "Gözümü kapadigimda hangi aracin neresinde ne var sayarim" dedi.

Aydin’da yöre halkinin ’dag keçisi’ adini verdigi eski model cipler, Koçarli sanayisinde yeniden hayat buluyor. Sanayi esnaflari, kendilerine getirilen eski model cipleri is birligi içerisinde bastan asagi yenileyerek göz kamastirir hale getiriyor. Mekanikten kaportaciya, egzozcudan elektrikçiye, boyacidan dösemeciye, lastikçiden yikamaciya kadar her esnafin ustaligina göre kendi is yerinde bin bir emekle üzerinde çalistigi cipler yogun ilgi görüyor. Babasi ile birlikte islettigi tamirhanede kendinden büyük ciplere yeniden hayat veren 41 yasindaki Ahmet Akman, sadece Türkiye degil yurt disindan da müsterilerinin oldugunu belirterek, "Bu is bizim için para kazanmanin ötesinde bir sey" dedi.



"Her araci iyi tanirim"

Ciplerin hem tamiratini yapip hem de diger islerini organize eden Ahmet Akman, eskiyen cipleri yenileyerek araçlarin degerini ve müsterilerinin konforlarini arttirdiklarini belirterek, "Ciplerin hem tamirat, hem tadilat hem yedek parça, hem de sifirdan toplama isleri ile ugrasiyoruz. Bu bizim için paradan daha fazla bir merak ve heves. Isimizi severek yapiyoruz. Türkiye’nin her yerinden toplanmak üzere araçlarimiz geliyor. Ben bu isin organizatörlügünü yapiyorum. Kaportacimiz, kupacimiz ve boyacimiz bir ekip olarak burada bu araçlari el birligi ile toplayarak yeniliyoruz. Ekip olarak güzel bir tablo ortaya çikartiyoruz. Simdiye kadar tüm müsterilerimiz çok memnun. Bizimle is yapanlar çevrelerine de bizi öneriyorlar. Yenileme maliyeti çok fazla bir para tutmuyor, genelde klasik araçlari sevenlerin tercih sebebi oluyoruz. Spor tarzi var, kirsalda yük tasimak için kullananlar, bir de tamamen klasik, antika olarak tercih edenler var. Babam 79 yilindan beri bu isle ugrasiyor. Ben de kendisinin yaninda bu ise merak sardim. Babamin yaninda 27-28 seneden beri bu isi yürütüyorum. Çekirdekten yetistigim için gözümü kapattigimda bu araçta kaç tane civata var, neresinde ne var hepsini sayabilirim. Burada öncelikle mekanik islemlerini yapiyorum. Meslegimizi o kadar seviyoruz ki asigiz diyebiliriz" dedi.



"Revize fiyatlari 100 bin ila 300 bin TL arasinda degisiyor"

Müsterinin istegine göre araçlari topladiklarini ve talebe göre giderlerinin de degistiklerini ifade eden Akman, "Müsterilerimiz ciplerini ister benden aliyor, ister kendi bulup geliyor ya da ben buluyorum. Istege göre araçlarini sekillendiriyoruz. Bazisi en ufak parçasindan en büyük parçasina kadar her seyini sifirdan istiyor. Ona 200-250 bin TL bandinda bir para gidiyor. Bazisi da normal olarak sadece disini yeniliyor. O sekilde bir revizyon istiyor. Bir araci aldigin zaman yeni sekline getirmek ortalama 100 bin TL ile 300 bin TL arasinda degisiyor. Bu is aracin fiyatindan ayri ve yaptirilacak olan ise göre degisiyor. Mesela düz ve normal olarak bin TL’ye de koltuk alirsin, isitmali 2 adet koltugu 12 bin TL’ye de alabilirsin. Bu tamamen ne istedigine göre degisir" diye konustu.



"Yurt disindan dahi müsterilerimiz var"

Yurt disindan yabanci müsterilerinin de oldugunu kaydeden Akman, "Yurt disindan bile müsterilerimiz var. Meslegim sayesinde çok degerli insanlarla tanistim. Fransiz ve Alman müsterilerimiz oldu. Burada yaptigimiz araci Fransa’ya kadar götürdüler. Bazilari da burada müsait yerleri olan araçlarini kapali yerlerde birakiyorlar. Yabanci müsterilerimiz ile gerek tercüman gerekse de telefondaki çeviri programlari ile anlasiyoruz. Yaptigimiz isler insanlara karsi bizde güven olusmasini sagladi. Herkes birbirine bizi sorarken, simdi tereddüt etmeden direkt telefon açip çekici ile arabalarini buraya gönderiyorlar. Önce hesabima bir miktar baslamak için para atiyor. Ben not aliyorum ve ise basliyorum. Isin bitimine göre peyderpey paralarini ödüyorlar. Hepsini göndermek isteyenlerden kabul etmiyorum, zamana yayiyorum. Insanlar beni, ben de insanlari görmüyorum ama islerine kosturuyorum. Bu da insanlarin isine geliyor. Onlar evinde yatarken ben araçlarini sifirdan bastan asagiya bitirip, çekicinin üzerine yüklüyorum. Sonra da fotografini çekip çekici ile birlikte araçlarini gönderiyorum" dedi.



"Ciplere yogun ilgi var"

Ciplere ilginin oldukça fazla oldugunu ve günde 5-6 ailenin satilik cip sormak için is yerlerine ugradigini sözlerine ekleyen Akman, sunlari aktardi:

"Parçacilarimizdan sifir parça temin edebiliyoruz. Bir de ikinci el parça olarak askeriyenin Makine Kimya’dan; Kibris, Izmir ve Ankara’dan alabiliyoruz. Bunu sirf bu cipleri yasatalim diye yapiyoruz. Mesela bir araç yanmis, bu araç bir daha kullanilmaz. Bunun parçasini kullaniyoruz. Yanginda sanzimani ve diferansiyeline bir sey olmuyor. Parça sikintimiz yok, lastigi üretiliyor, aküsü çikiyor. Brandaci, dösemeci, boyaci, kaportaci gerekli islemlerini sirasiyla yapiyor. Bu günlerde bu araçlar revaçta. Mesela 200-250 bin TL’ye bir cip satin alabilirsiniz. Bunlar 4x4 arazi tasiti diye geçiyor. Bu fiyata 4x4 olarak alinabilecek baska araç yok. Traktör alsan o da kisin yagmur yagdiginda sürücü hariç geriye kalan kisiler islaniyor. Bunlar ailecek binilecek arazi tasitlari. Talebi çogu zaman yetistiremiyoruz. Bazisini internete satilik diye koymuyoruz bile, koymadan satiliyor. Insanlar buraya çok alisti. Günde 5-6 aile satilik cip var mi diye sormaya geliyor. Hepsiyle de ilgilenmeye çalisiyoruz. Yogunluga cevap verebilmek adina isi büyütmeye karar verdim. Iki arsa aldim, oraya yeni bir is yeri yapmayi planliyorum. Orada her sey tek elden çikacak."

"Cip çok rahat ve kolay"

Önceleri cip satin almayi düsünmedigini ancak ustalarin tavsiyesi üzerine aldiktan sonra vazgeçemedigini belirten Irfan Erkan ise, "Bizim için cip hem gezme niyetli hem de tarla bahçe islerimizi görmek için çok uygun bir araç. Cip olmadiginda bizim dagda isimiz olmuyor. Yeri geliyor dagdan zeytinimizi tasiyoruz, yeri geliyor ailecek geziyoruz. Benim zeytinlerim düz yerde ama ustamizin tavsiyesi üzerine cip satin aldim kus gibi oldum. Bir ton zeytin yapsam ürünümü çok rahat tasiyorum. Çok rahat ve kolay" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile