Eski Muhtar'in Asisi, Önce Damaklarda Taht Kurdu Simdi De Panzehir Olarak Kullanilacak

Eski Muhtar'in Asisi, Önce Damaklarda Taht Kurdu Simdi De Panzehir Olarak Kullanilacak

Aydin’in erik diyari olarak bilinen Umurlu Mahallesi’nde dönemin Çarsi Mahallesi Muhtari Bekir Urganci’nin asilama çalismasi sonucu ‘Bekiroglu’ erigi olarak gelistirilen erik türü önce damaklara hitap etti, simdi de tip camiasina hizmet vermeye aday oldu. ADÜ Teknokent’te ‘Bekiroglu erigi’nden Salmonella Typhimurium bakterisine karsi panzehir üretildigi belirtildi.

Adnan Menderes Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Karya Farma HBX AR-GE (BAP)Bilimsel Arastirmalar Projeleri yeni çalisma ile 18. patent için girisimlerde bulundu. Basta tip alaninda olmak üzere, çevre tarim ve hayvancilik alanlarinda spesifik ve stratejik olarak 17 farkli alanda patent çalismalari bulunan firma simdi de Umurlu’nun milli erik markasi olarak bilinen ‘Bekiroglu’ erigi ile yeni bir çalisma baslatti. Yeni çalismalari ile ilgili bilgi veren Karya Farma HBX AR-GE (BAP)Bilimsel Arastirmalar Projeleri Koordinatörü Hakan Baslik, “Salmonella adli bir bakterinin neden oldugu Salmonelloz hastaligi, gida zehirlenmesi dolayisiyla yasanan ölümlerde önemli rol oynuyor. Erikte bulunan güçlü antioksidan bilesenler, hücreleri serbest radikallerin tahribatina karsi koruyor. Antioksidan bilesenleri ile vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren erik hastaliklara karsi direncimizi artiriyor. Erik ayni zamanda A, K ve B grubu vitaminleri ve saglik için faydali birçok mineral de içerir. Antioksidan bakimindan zengin olmasi disinda yüksek miktarda C vitamini içeren erik bu özelligiyle besin yoluyla alinan demirin vücut tarafindan emilimini önemli oranda artiriyor. C vitamini astim, osteoartrit, kolon kanseri ve romatizma gibi hastaliklardan korunmak için kritik öneme sahip vitaminlerden biri. Içeriginde bol miktarda demir barindiran erik demir emilimi ve üretimi ile de genel vücut sagligi üzerinde çok etkili bir üründür. Niasin isimli maddeyi içeriginde barindiran erik metabolizmayi hizlandirarak vücuttaki yaglari kisa süre içinde yakar. B 6 vitamini ve patotenik asit içeren erigin faydalarindan yararlanabilmek için düzenli olarak tüketmek tavsiye edilmektedir” dedi.

Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Arastirmalar Projeleri Koordinatörü Hakan Baslik," Özellikle dogup büyüdügüm beldeme böylesine önemli bir konuda Bilimsel çalisma yaparak 18. patent çalismamiza neden olan 1960’li yillardan bu yana basta bu erigi literatüre kazandiran Edremitli Sabuncu Merhum Mehmet Türkoglu ve Merhum Muhtarimiz Bekir Urganci amcamiza rahmet ve sükranla aniyorum. Yüzyilin salgin hastaliklarin basini tasiyan risk gurubunda yer alan bu patojen bakteri ile yaptigimiz çalismalarda oldukça basarili sonuçlar elde ettik. Bölgemizin endemik bitki örtüsüne yer alan tüm floradan faydalanmak ülkemize hatiri sayilir katma degerler saglamak arzusundayiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile