Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi' kapsamında yapılan 'EKO Diyalog Bursa' oturumunun konuğu olan Asaf Savaş Akat, Deniz Gökçe ve Mahfi Eğilmez, dünya ölçeğinde Türkiye'nin ekonomik gelişimini anlattı.
Mahfi Eğilmez dünyanın 1800'lü yıllar, 1930 ve 2008 krizleri olarak 3 büyük kriz yaşadığını belirterek, bu krizlerde kapitalizmin büyük değişim yaşadığını ifade etti. Türk sanayisinin iki büyük sorunu olduğunu aktaran Eğilmez, "Bunlardan biri teknolojide dünyaya ayak uydurma, diğeri ise kur politikası. Eğer kur politikası düzenlenmez ise sanayici artık sadece ithalatla iş yapacak." dedi.
Türkiye'nin şu anda durumunun kendi dönemlerindekinden çok daha iyi olduğunun altını çizen Eğilmez, "Türkiye'nin bu yılı 45 milyar dolarlık bir cari açıkla kapatacağını tahmin ediyorum. Ancak Türkiye'nin faizler dışında fazla bir sorununun olduğunu da düşünmüyorum." şeklinde konuştu.
Dünyayı büyük bir sıkıntıya sokan ekonomik krizi değerlendiren Asaf Savaş Akat da bu krizden kurtulmanın en önemli yolunun reel dengesizliklerin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle son dönemlerde iktisatta yaşanan olumlu gelişmelerin krizin dünyada büyük bir felakete yol açmasını önlediğinin altını çizen Asaf Savaş Akat, "Eğer iktisatta ki bu olumlu adımlar atılmamış olsa idi, bu ekonomik kriz en az 1930'larda yaşanan büyük felaketten daha kötü olurdu." dedi.
Deniz Gökçe ise bir zamanlar hayal ettiği Türkiye'nin ekonomik gelişmişlikte Almanya'yı geçmesini görmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Almanya'nın ikinci dünya savaşından sonra yakaladığı ivme ve başarıya hayran kaldıklarını anlatan Deniz Gökçe, "1960 yıllarında Türk gençliği olarak hep Türkiye'nin bir gün sanayi üreteceği, satacağı ve döviz gelirinin artacağını, cari açığını kapatacağı ve enflasyonun düşeceğini hayal ederdik. Biz Türkiye olarak bunu ancak 1980'lerde yaptık ve dışa açıldık. Şimdilerde Türkiye Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke ve Almanya'yı geçti." şeklinde konuştu.