SALİH BARAN - Hem modern hem de geleneksel tatil anlayışlarını bir arada sunan eski payitaht Edirne uzun bayram tatilinde konuklarını bekliyor.
Cumbalı eski Edirne evleri arasında süzülerek tarihi Meriç ve Tunca köprülerinden geçilen Karaağaç Mahallesi’nde otantizmi aramak, Fatih’in doğduğu saray kalıntıları arasından Kanuni’nin adaletini yazdığı kasra uğramak, Tunca ve Meriç’le hülyalara dalmak, er meydanında davul sesini duymak, Selimiye’de secdeye varmak isteyenler, tarih ve kültür başkenti Edirne’yi tatil listelerine ekleyebilir.
Enez’de balık tutmak, Saros’ta tarihe dalmak, ayçiçek tarlalarında sarıya doymak isteyenler de güneş, deniz, kum tercihlerini Edirne’den yana kullanabilir.
Dünyanın en hızlı pişen hafif yemeği tava ciğer, üstüne bir saray lezzeti badem ezmesi, bayram tatili için Edirne’yi seçenlere lezazeti yanında sunabilir.
İstanbul’a yakınlığı, sakinliği, son dönemde hızla artan turizmdeki konforuyla Edirne, 9 günlük bayram tatilinde konuklarını çağırıyor.
Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne’nin gerek coğrafi konumu gerekse tarihi, kültürel ve doğal alanlarıyla sürprizlere açık bir şehir olduğunu söyledi.
Traklar’dan, Romalılar’a, Osmanlılar’a pek çok medeniyetin ev sahipliğini yapan Edirne’nin bir çok tatil imkanı ve mekanını bir arada sunduğuna dikkati çeken Bacıoğlu, şöyle devam etti:
“İçinde keşif duygusu olan turistler için, heyecan verici bilgiler ve yerlerle karşılaşmak mümkün. Traklardan, Romalılardan ve Osmanlı Cihan Devleti döneminden izleri takip etmek için önemli bir merkez . Ayrıca Bulgaristan –Yunanistan sınırına yakınlığı nedeni ile Edirne’de konaklayıp günlük olarak komşu ülke yerlerine ziyaretler yapılabilir. Hemen sınırın ötesine yürüyerek veya bisikletle, araçla geçebilir. Mesela Arda Nehri kenarında ayaklarınızı serin sulara sokabilirsiniz. Bayramda, komşu ülkelerin kültürü ve gastronomisini keşfedebilirsiniz. Saros Körfezi kıyıları, Edirne’nin tarihi eserlerinin esrarlı özellikleri turistleri beklemektedir.”
-Nasıl gidilir ?
Uluslararası kara yoluyla bağlantısı olan Edirne’ye çevre illerden kara yolu ulaşımı oldukça kolay sağlanıyor. İstanbul 230, Çanakkale 220, İzmir 515, Ankara 630 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kara yolu yerine hava yolunu tercih edecekler, Ankara’dan Çorlu hava alanına erişerek 1 buçuk saatte tarihi başkente ulaşabiliyor.
Demiryoluyla yolculuk etmek isteyenler için ise Anadolu’yu Balkanlar ve Avrupa’ya bağlayan demir yolu güzergahından yararlanarak, şehir merkezine çok yakınındaki tren garından tatillerine başlayabilirler.
-Ne alınır?
Edirne’nin kendine has tatları badem ezmesi, deva-i misk, Kavala kurabiyesi, Edirne peyniri, gezilecek tarihi rotaların tamamının yakınındaki dükkanlardan, Arasta, Bedesten ve Ali Paşa kapalı çarşılarından alınabiliyor. Hediyelik ürünlerin başında ise minik kispet, mis meyve sabunu, Edirne bebeği geliyor.
-Ne yenir?
Edirne mutfağının en özel yemeklerinden Edirne Tava Ciğeri, turistlerin en favori yemekleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra Edirne köftesi de en az ciğeri kadar lezzetli olarak değerlendiriliyor.
Eski Payitaht Edirne'nin Bayram Daveti
Osmanlı Cihan Devleti'ne başkentlik yapmanın bakiyelerini hala koynunda saklayan Edirne uzun bayram tatilinde konuklarını ağırlamak için bekliyor Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Bacıoğlu: “Bayramda, komşu ülkelerin kültürü ve gastronomisini keşfedebilirsiniz. Saros Körfezi kıyıları, Edirne’nin tarihi eserlerinin esrarlı özellikleri turistleri beklemektedir”