Söz konusu yolsuzluk operasyonunun 1. sanığı olarak bilinen iş adamı Carlos Santos Silva'nın birkaç hafta önce elektronik kelepçe ile ev hapsine çıkmasının ardından aynı yöntemin önerildiği Socrates, bu girişimi "mahkemenin en başta yaptığı hatayı örtme çabası olarak" değerlendirip kabul etmedi.
Suçsuz olduğunu savunan Socrates, "Ne suçlama ne delil ne de somut bir olay olmadan 6 ay önce beni cezaevine koyarak yapılan hata, bu şekilde serbest bırakılmakla giderilmek isteniyor" açıklamasında bulundu.
Mahkeme hakimi Carlos Alexandre'ye bir mektup gönderen Socrates, "Çok büyük ve gaddarca bir adaletsizlik. 6 aydır ne bir suçlama ne de bir iddianame. Sadece savcılık tarafından izin verilen, şahsıma karşı hakaret ve iftira içerikli medyatik bir öfke kampanyası" ifadelerini kullandı.
Savcılık ise yaptığı yazılı açıklamada Socrates'in "elektronik kelepçe önlemi olmaksızın serbest bırakılmasının risk taşıdığını" savundu.
Portekiz basınında bu zamana kadar çıkan haberlerde Socrates, Marques Operasyonu kapsamında, Başbakan olduğu dönemde çıkardığı iki vergi affı yasası ile iş adamı Santos Silva'nın İsviçre'den gelen 23 milyon avro parasının aklanmasına yardımcı olmak ve bundan maddi çıkar elde etmekle suçlanıyor.
Eski Portekiz Başbakanı Ev Hapsi Önerisini Reddetti
Portekiz'de "Marques" adıyla 21 Kasım 2014'te gerçekleştirilen "yolsuzluk", "kara para aklama" ve "vergide hileye" ilişkin operasyonda tutuklanan eski Portekiz Başbakanı Jose Socrates, elektronik kelepçe ile ev hapsi önerisini reddetti.