Eski Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli Açiklamasi 'Evlatlarimizi Tarim Yapmaya Ikna Etmemiz Gerekiyor'

Eski Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli Açiklamasi 'Evlatlarimizi Tarim Yapmaya Ikna Etmemiz Gerekiyor'

Aydin’a gelen önceki dönem Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, ufak arazilerde üretim yapan çiftçilerin güzel isler ortaya çikardigini, Türkiye’nin tarimsal hasilada dünyada ilk 10’da yer aldigini belirterek, “Gelecege yönelik olarak evlatlarimizi tarim yapmaya ikna etmemiz gerekiyor” dedi.

Aydin Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan “Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi” kapsaminda sertifikali fide, fidan ve tohum dagitim töreni yapildi.

Aydin’in tarim sehri oldugunu belirten eski Bakan Pakdemirli, suyun önemine dikkat çekerek, her bir gram suya sahip çikilmasi gerektigini söyledi.

Türkiye’de küçük arazilerde çiftçilerin güzel üretimler yaptigini belirten Pakdemirli, “Çiftçilerimiz harika isler yapiyor. Arazilerin ufak oldugu bir yerde büyük tarimsal hasilalar elde ediliyor. Tarimsal hasilada, Türkiye’nin Avrupa’da birinci olmasini ve dünyada her zaman ilk 10 içerisinde yer almasi hakikaten takdire sayandir. Gelecege yönelik olarak evlatlarimizi tarim yapmaya ikna etmemiz gerekiyor” dedi.



“Dalaman Çayi’ndan tünelle Kemer Baraji’na su getirecegiz”

Fidan dagitiminin hayirlara vesile olmasini dileyen Cumhur Ittifaki Aydin Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Savas, tarim kenti Aydin’in dogal güzellikleriyle, deniziyle, kumuyla, günesiyle de turizm kenti oldugunu söyledi.

Bunlarin birbiriyle kavusturmanin önemine vurgu yapa Savas, “Bunu kavusturabilmek için de girisim ve yerel kalkinma gerekiyor. Insallah önümüzdeki dönem bu cografyanin bize vermis oldugu güzellikleri, nimetleri degerlendirecegiz” dedi.

Küresel iklim degisikligine dikkat çeken Savas, “Su olmadigi sürece siz istediginiz kadar fidan dagitin, topraga etkinlestirmeye çalisin bir kiymeti yok. Son 3-4 yildan bu yana su problemi yasiyoruz Suyun ne kadar kiymetli oldugunu önümüzdeki dönem daha iyi anlasilacak küresel iklim degisikliginden dolayi. Benim önemsedigim bir konu var son günlerde bunu daha da gündeme aldik. Bakanimla da bu konuyu görüstüm. Dalaman Çayi’ndan tünelle Kemer Baraji’na su getirmek. Bu Aydin Ovasi’nin bereketli topraklarini ve gelecegini kurtaracak bir proje. Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’e de bu konuyu arz ettik. O da çok önemsedi. Önümüzdeki dönem ivedilikle takip edecegimiz bir konu bu. 20 kilometrelik bir tünelle bu çayin suyunu Kemer Baraji’na getirecegiz” diye konustu.



Tarimin önemine dikkat çekti

Konusmasinda, tarimin önemine dikkat çeken Aydin Valisi Yakup Canbolat da inciri, pamugu, kestanesi ve zeytiniyle Aydin’in stratejik bir kent oldugunu söyledi.

Incir, kestane, zeytin ve pamugun Aydin ile özdeslesmis önemli tarim ürünleri oldugunu belirten Vali Canbolat, “2023 yilinda 204 bin 156 ton üretim ile incirde dünya birincisiyiz. Ayni yil 22 bin 715 ton kestane üretimi, 106 bin 272 ton çilek üretimi gerçeklestirildi.

Bu üretim miktari ile ilimiz ikinci sirada yer almaktadir. Zeytinde üretim ise sofralikta 50 bin 103 ton, yaglikta 122 bin 934 ton olarak gerçeklesmistir. Ilimiz yaglik zeytin üretiminde dördüncü, sofralik zeytin üretiminde Türkiye’de üçüncü siradadir. 242 bin 722 ton pamuk, 6 bin 165 ton enginar üretimiyle ilimiz Türkiye’de üçüncü sirada yer almaktadir. 2023 yilinda saglik sertifikasi düzenlenen tarimsal ürünlerimizin ihracat geliri 700 milyon dolarin üzerindedir. 490 bin büyükbas hayvan varligi ile de Aydin, Türkiye’de 8. sirada yer almaktadir. Ilimize ait 28 cografi isaretli ürün bulunurken Aydin inciri, kestanesi ve memecik zeytinyagi AB tescilli cografi isarete sahiptir” dedi.

Vali Canbolat, Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesinin 2024 yili faaliyetleri kapsaminda Aydin’da 21 bin 250 adet incir fidani, 5 bin 900 kestane fidani, 30 bin 200 zeytin delicesi asilamasi, 150 bin geçici domates fidesi, 12 bin tursuluk fidesi, bin 500 dekar alan için ayçiçegi tohumu ve 2 bin dekar alan için sorgum sudan otu melezi tohumunun il genelinde dagitilacagini söyledi.



Konusmalarin ardindan çiftçilere, fidan, tohum ve fide dagitimi yapildi.

Aydin-Mugla karayolu üzerinde bulunan Taris alaninda gerçeklestirilen törene önceki dönem Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemir, Aydin Valisi Yakup Canbolat, Cumhur Ittifaki Aydin Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Mustafa Savas, Incirliova Belediye Baskani Aytekin Kaya, Incirliova Ziraat Odasi Baskani Mehmet Kendirlioglu, Aydin Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Altintas ve çok sayida çiftçi katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile