İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanan soruşturmanın ardından hazırlanan 100 sayfalık iddianamede, birliğin 44 pamuk tarım satış kooperatifinin 43 binden fazla üreticisinin bir araya gelmesiyle oluşturulduğu ve 1949 yılından bu yana faaliyette bulunduğu belirtildi.
2009 yılında dünyada gelişen ekonomik krizin ardından birliğin, ciddi şekilde finansman sıkıntısına girdiği, bu nedenle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından incelemeye alındığı ve 2000-2009 yılları arasında kötü yönetilerek zarara uğratıldığı kaydedildi.
Bilirkişi incelemeleri sonucunda oluşturulan raporlarda, "Kurum yöneticilerinin birlik menfaatinden çok, kendi menfaatlerini düşündükleri, yatırımlarda profesyonelce davranmadıkları, birliğe getirisi olmayan giderlerin ve şahsi harcamaların çok fazla olduğu, pamuk alımlarında mali açıdan yanlış politikalar izlendiği, birliğin 200 yılından bugüne artarak gelen olumsuz tablosunun belirtilen dönemdeki yöneticilerin basiretsiz ve hatalı yönetiminden kaynaklandığı görüşmüştür" ifadelerine yer verildi.
İddianemede, hesap dönemleri incelendiğinde yönetim kurulu başkanına ve genel müdüre tahsis edilen lojmana ait giderler, genel kurul için yapılan harcamalar, belgesiz harcamalar, seyahatlerden kazanç elde edilmesi, tahsis edilen araçlar, yöneticilerin düğün hediyesi olarak yaptıkları takı harcamaları, cep telefonu ve kredi kartlarına ilişkin kişisel giderler gibi harcamaların birliğe ödetildiği tespitine yer verildi.
İddianamede, birliğin 14 eski yöneticisinin "zimmet" ve "denetim görevinin ihmali" gibi suçlardan 21 yıla kadar hapsi istendi.
Eski Tariş Pamuk Birliği Yöneticilerine Dava
TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Birliği'nde 2000-2009 yılları arasında yöneticilik yapan 14 kişi hakkında 7,5 yıl ile 21 yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.