Eski TBMM Başkanı Toptan: Türkiye yepyeni bir anayasa yapmalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapmasının şart olduğu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapmasının şart olduğuna dikkat çekerek, "Mevcut anayasa değişe değişe adam olmuyor bir türlü." dedi.

Köksal Toptan, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Ereğli'de Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği'ne ziyaret etti.

Ziyarete AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin, bazı teşkilat yöneticileri, bazı il genel ve belediye meclis üyeleri de katıldı. Toptan ve beraberindekileri Dernek Başkanı Necati Günay ve bazı yönetim kurulu üyeleri ağırladı.

12 Eylül'de gerçekleştirilecek referandumla ilgili açıklamalarda bulunan Köksal Toptan, Türkiye'nin her şeyden önce yepyeni bir anayasa yapmasının şart olduğunu söyledi.

Referandumda evet çıkması halinde en fazla 2 ay sonra Türkiye'nin yeniden anayasa değişikliği tartışmalarına gireceğini iddia eden Toptan, "Başka yerlerde yeni sorunlar çıkmaya başlayacak. Bu sebeple de ülkenin yeni bir anayasa yapması, yeni bir anayasa hazırlayacak bir meclis kurması ve bu meclise de belli bir süre vermek suretiyle yeni çağdaş ve sivil bir anayasa yapmasını sağlaması lazım. Bugüne kadarki anayasaları ya askerler yaptı, ya belli kişiler yaptı. Ama biz halkın kendisi olarak halkın anayasasını bir türlü yapamadık." diye konuştu.

1982 Anayasası'na milletin yüzde 82 oranında evet oyu verdiğini, buna rağmen günümüzde bu anayasanın sahibinin olmadığını savundu.

Toptan, "Ben modern bir anayasa konusunda bu noktaya gelmiş olmayı da önemsiyorum. Ancak 1982 Anayasası Türkiye'ye kesinlikle yakışmıyor. İnşallah önümüzdeki genel seçimlerden sonra tüm siyasi partilerimiz yepyeni bir anayasa konusunda görüş birliğine varırlar. Bu önemli. Çünkü anayasalar geniş uzlaşma metinleridir. 1982 Anayasası Türkiye'nin gücüne ve potansiyeline çok dar gelmektedir." açıklamasında bulundu.

DERNEK BAŞKANI SARI BASIN KARTI DÜZENLEMESİNE DESTEK İSTEDİ

Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Necati Günay, Toptan ve beraberindekilerin gerçekleştirdikleri ziyaretten dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Günay, dernek yönetimi olarak başlattıkları çalışma kapsamında ilkokul ve ortaokul mezunu gazeteci ve gazete sahiplerinin de sarı basın kartı sahibi olabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını istediklerini kaydetti. Bu çalışmalardan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Federasyonu'nun da bilgi sahibi yapıldığını belirten Günay, Toptan'dan Ankara nezdinde bu yönde gerçekleştirilecek olan çalışmalara destek vermelerini istedi.

Günay'ın dile getirdiği bu istekle ilgili düşüncelerini aktaran AK Parti'li Köksal Toptan ise bu konudaki çalışmaların basın konseyi ve cemiyetle birlikte olması gerektiğine işaret ederek konunun sektörün kendisi tarafından ele alınmasının şart olduğunu söyledi.

Basın Konseyi ya da Cemiyet'in bu konuyu üzerine alması gerektiğini belirten Toptan; "Belli çalışmalar yapıldıktan sonra hükümetin kapısının çalınması lazım. Siz bu noktaya da katkı yapmalısınız." dedi.

Toptan özellikle seçim zamanlarında Türkiye'nin birçok yerinde yerel gazetelerin sayısının artmasının, öncelikle bu mesleği özveriyle yapan gerçek gazetecilere haksızlık olduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile