İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar Fethi Çalık, Deniz Öztürk, Yusuf Adıgüzel ve Yaşar Akgün ile TMSF avukatları katıldı. Diğer sanık Levent Sadıkoğlu ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme Başkanı Erol Ceylan, bu dava dosyası ile İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ''zimmet'' dava dosyasının birleştirildiğini belirtti.
Birleşen dava dosyasının sanığı Yusuf Adıgüzel savunmasında, TMSF Basın ve Halklar İlişkiler Müdürü olarak görev yaptığını ifade ederek, TMSF yönetiminin kendisini TMSF'ye devredilen şirketlere yönetim kurulu üyesi olarak atadığını aktardı. Bunun imza tamamlama mukabilinde verilen bir görev olduğunu, esaslı bir görev olmadığını anlatan Adıgüzel, şirketlerle daha çok profesyonel yöneticilerin ilgilendiğini, kendisinin TMSF tarafından verilen görevleri yerine getirdiğini söyledi.
Sanık Adıgüzel, görev yaptığı dönem içerisinde yaptığı işlerin genel kurul tarafından onaylandığını, herhangi bir suç teşkil eden eyleme rastlanmadığını savunarak, "Herhangi bir usulsüzlük yapmış değilim. Zimmet suçu işlemedim. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraat kararı verilmesini talep ediyorum" dedi.
- Soruşturma izni geldi
Mahkeme Başkanı Ceylan, TMSF Fon Hukuk İşleri Daire Başkanlığı'ndan sanık Fethi Çalık hakkında soruşturma izni verildiğine ilişkin mahkemeye yazının gönderildiğini açıkladı.
Bunun üzerine söz alan sanık Fethi Çalık, soruşturma izni ile ilgili henüz yasal süre tamamlanmadığını ve kararın kendisine yeni tebliğ edildiğini belirterek, "İtiraz hakkımı henüz kullanmadım. Benzer dosyalara ilişkin İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dosyalarla ayrıca İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yine benzer konuda açılan bir dava dosyası da İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ihtisas mahkemesi olması sebebiyle bu mahkemeye gönderilmiş ve yeni esas numarası almıştır" diye konuştu.
Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen sanık Levent Sadıkoğlu'nun mazeretinin kabulüne ve bir sonraki celse duruşmada hazır edilmesine karar verdi.
Sanık Çalık'a ilişkin TMSF tarafından verilen soruşturma izniyle ilgili yasal sürecin beklenmesine hükmeden heyet, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile bu dava dosyasının birleştirilmesi konusunda muvafakat istenilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
- İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Fethi Çalık'ın suç tarihinde TMSF Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Ortak Yönetim Kurulu Başkanı, Deniz Bozkurt'un ise yine Uzan Grubu Ortak Yönetimi'ne ait şirketlerin Genel Müdürü olduğu belirtiliyor. İddianamede diğer sanık Celal Levent Sadıkoğlu'nun ise Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ifade ediliyor.
İddianamede, Fethi Çalık ve Deniz Bozkurt'un suç tarihinde kendi görevleri gereği ziliyedi kendilerine devredilmiş olan ve gözetimiyle yükümlü oldukları TMSF denetimindeki şirketlerin maddi kaynaklarını ihalesiz ve usulüne uygun teklif alınmaksızın yapılan işlemlerle, geçmişe dönük yönetim kurulu kararları ve sözleşmeler düzenlemek, abartılı ve gerçeği yansıtmayan faturalarla ödemeler yapmak, ödemelerin gizlenmesine yönelik faturalar düzenlenmesi şeklinde zimmetin açığa çıkmasını önleyici hileli davranışlarda bulundukları anlatılıyor.
Sanıklar Çalık ve Bozkurt'un, sanık Levent Sadıkoğlu ile hareket ederek kamu zararına ve Sadıkoğlu lehine haksız kazanç sağladıkları öne sürülen iddianamede, Fethi Çalık, Deniz Bozkurt ile ödemenin yapıldığı Sadıkoğlu'nun, "zimmet" suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Ayrıca birleşen dava dosyalarının iddianamesinde sanık Yusuf Adıgüzel ve Yaşar Akgün hakkında da benzer suçlardan hapis cezası talep ediliyor.
Eski TMSF Başkan Yardımcısı Çalık'ın 'Zimmet'Davası
Eski Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın, Uzan Grubu'ndan el konulan lüks yatların satış sürecinde haksız yere ödeme yaptıkları iddiasıyla yargılanmalarına devam edildi.