Eski Van Sehri'ndeki Tarihi Yapilar Ayaga Kaldiriliyor

Eski Van Sehri'ndeki Tarihi Yapilar Ayaga Kaldiriliyor

Eski Van Sehri’nde yer alan ve Selçuklu dönemi eseri olan tarihi Van Ulu Cami basta olmak üzere; Kizil Minareli Cami, Horhor Cami ve Miri Ambari’nda restorasyon çalismalari basladi.

Birçok medeniyetten izler tasiyan Van Kalesi’nin güneyindeki Eski Van Sehri’nde yer alan camiler bölgesi yeniden ayaga kaldiriliyor. 2 bin 700 yillik görkemli Van Kalesi’nin zirvesindeki Osmanli sembolü Süleyman Han Camii’nin restorasyon çalismalari bitti ve yakin zamanda cami ibadete açildi. Eski Van Sehrindeki yapilarin ayaga kaldirilmasi için de Van Valiligi ile Kültür ve Turizm Bakanligi harekete geçti. Projeyle birlikte 750 yillik Ulu Camii basta olmak üzere; Kizil Minareli Cami, Horhor Cami ve Miri Ambari restore edilerek görkemli yapisina kavusturulacak.

Geçtigimiz yilin kasim ayinda ilk çalismalar yapilirken, hava sartlarina bagli verilenen aranin ardindan restorasyon çalismalari yeniden baslatildi. Devam eden çalismalari yerinden görmek üzere alana giden Van Valisi Ozan Balci, burada incelemelerde bulundu.

“Cografyamiz bir günes gibi parliyor”

IHA muhabirine konusan Vali Ozan Balci, ekip arkadaslariyla kentin imarina, ihyasina ve insasina katki saglamak için çalismalar yaptiklarini belirtti.

Hayatin ve yasamin her alanina dokunmak için gayret ettiklerini ifade eden Vali Balci, “Türkiye her alanda gelisirken, bizler de sehrimizi gelecege hazirlamayi amaçliyoruz. Van’in gelismesi için de canla basla katki sagliyoruz. Eski Van Sehri’ni ayaga kaldiriyoruz. Içinde bulundugumuz alan 750 yillik tarihi Ulu Camimizdir. Alanda Kizil Minareli Cami, Horhor Cami ve Miri Ambari gibi tarihi yapilari da ayaga kaldiriyoruz. Van Kalesi’nin zirvesinde yer alan Süleyman Sah Camii’nin restorasyonunu bitirerek ibadete açtik. Simdi de bu görkemli yapinin tarihi kimligine uygun ayaga kaldirilmasi için çaliyoruz” dedi.



“Burasi bir kültür adasi olacak”

Ayaga kaldiracaklari Tarihi Ulu Camii’nin bitmesiyle görkemli bir yapi olacagini dile getiren Balci, “Çalismalarin bitmesiyle burasi bir kültür adasi olacak. Tarihi yapisina ve görkemine uygun olarak ülkemizin nadide bir eseri olacaktir. Özellikle tarihi Ulu Camii’nin görkemi beni heyecanlandiriyor. Emegi geçen herkese simdiden kolayliklar diliyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile