XI. yüzyıldan itibaren Türk hakimiyetine giren ve sırasıyla Ahlatşahlar, Eyyubiler, Harzemşahlar, Anadolu Selçukluları, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safevilerin hakimiyetinden sonra 1548 yılında Osmanlı’ların idaresine geçen Van, kültür ve inanç turizminde hak ettiği yeri almak için Van Valisi Münir Karaloğlu’nun girişimiyle Van Kalesi ve eski Van şehrinde başlatılan restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. 2011 yılında restore edilerek ibadete açılan Hüsrevpaşa Camisi, 23 Ekim ve 9 Kasım’da meydana gelen Van depremlerinde hasar görmüştü. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden ihalesi yapılan Hüsrevpaşa Camisi ve Külliyesi ile birlikte Kayaçelebi ve Horhor camileri de yeniden restore ediliyor.
Eski Van şehrinin yeniden ayağa kaldırılması için büyük bir mücadele veren Vali Münir Karaloğlu, beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk’le restorasyonu devam eden Kayaçelebi, Hüsrevpaşa ve Horhor camilerinde incelemelerde bulundu. Yüklenici firma yetkililerinden restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Vali Karaloğlu, özellikle Horhor Camisi’nin Ramazan ayına yetiştirilmesini istedi. Yüklenici firma yetkililerinden bu konu da söz alan Karaloğlu, Ahlat taşı üzerinde oyma işçiliği yapan Ayfonlu Adil Çöygün’ün elinden çekiç ve keskiyi alarak taş yontamaya da yardımcı oldu.
Van Kalesi ve eski Van şehrinde devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Vali Karaloğlu, depremde hasar gören Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camilerinin restorasyonlarının devam ettiğini söyledi.
Karaloğlu, bölge ve Türkiye halkı için de önemli olan Horhor Camisi’nin de restorasyonun hızla sürdüğünü söyledi.
Karaloğlu, “İnşallah bu yıl Horhor Camisi’ni Ramazan ayına yetiştireceğiz. Bunun için büyük bir gayretimiz var. Hüsrevpaşa Camisi, bu yıl Ramazan ayına yetişmeyecek gibi gözüküyor. Onun minaresi ve son cemaat yerinde sorunlar var. Yetişirse Hüsrevpaşa Camisi’nde de teravih kılacağız” dedi.
Eski Van şehrindeki ve bölgedeki camilerin restorasyonla ayağa kaldırılmasında Vakıflar Genel Müdürü Adnan Erten’in büyük katkılarının olduğunu belirten Karaloğlu, Erten ve ekibine Van halkı adına teşekkür etti. Eski Van şehrinde geçtiğimiz günlerde ihale prosedüründeki eksiklik nedeniyle iptal edilen Abbasağa, Kızılminareli ve Ulu camisinin de yeni ihalesinin 29 Mayıs’ta yapılacağını bildiren Karaloğlu, “Eski Van şehrindeki bütün camileri, bütün ibadethaneleri restore ederek yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl da bir şapeli onarmıştık. Eski Van şehrinde onarılmayı bekleşen iki kilise, hamam ve hanlar var. Tamamını ayağa kaldırarak eski Van şehrini yaşanılan bir mekâna dönüştürmek istiyoruz. Çünkü bu şehrin en kıymetli parçası eski Van şehridir. Van şehri aslında orasıdır. Şu anda bizim Van şehrinin bulunduğu yerin tarihi 100 yıldır. Ama tarihi 7 bin yıl dediğimiz Van ise; kale ve etrafıdır. Van Kalesi’nde de restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl kaleye çıkış yolunu yapmıştık. Bu yıl kalenin surlarının onarımını hızlı bir şekilde yapıyoruz. İnşallah 2013 yılı sonuna doğru bu onarımını da bitirmiş olacağız” diye konuştu.
Eski Van Şehri Yeniden Ayağa Kalkıyor
Van Valisi Münir Karaloğlu, restorasyonu devam eden ve Türkiye halkı için çok önemli bir ibadethane olan Horhor Camisi’nin Ramazan ayına yetiştirilerek teravih namazlarını burada kılmak istediklerini ve eski Van şehrindeki tüm ibadethaneleri de restore edeceklerini söyledi.