Eskiden Sazlıkları Kurutan Dsi, Şimdi Doğal Yaşam İçin Suyolları Açıyor

Eskiden Sazlıkları Kurutan Dsi, Şimdi Doğal Yaşam İçin Suyolları Açıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, DSİ'nin eskiden sazlıkları bataklık diye kuruttuğunu belirterek, şimdi ise doğal hayatın devamı için kurumaması için suyolları açıldığını söyledi.

DSİ tarafından Havran Barajı suları altında yuvaları kalan yarasalara doğal ortamda bir mağara yapıldığını hatırlatan Eker, "DSİ eskiden yıkıp geçerek hizmet verirdi. Şimdi durum değişti. Artık yapılacak yatırımlarda doğal hayatın akışını göz önünde bulunduruyoruz. Mesela Havran'da yarasalar, Manyas'ta Kuş Cenneti'nin korunması için dengeyi DSİ sağlıyor." dedi.

Balıkesir ve Çanakkale illerinin bağlı bulunduğu DSİ 25. Bölge Müdürlüğü'nde yaklaşık 1 ay önce göreve başlayan Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, değerlendirmelerde bulundu. Balıkesir'in bir tarım bölgesi olduğunu ifade eden Müdür Eker, sulanabilir toprakların artması için çalışma yaptıklarını bildirdi. Eskiden 20 yılda bitirilen bir barajın artık 4 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandığını belirten Eker, devletin son 10 yılda yatırımlara daha çok önem verdiğini kaydetti.

Eker, "Eskiden projelerimiz Ankara'dan geri dönerdi, şimdi bize proje üretmemiz için baskı yapılıyor. Tarım bölgesi olan Balıkesir'de hedefimiz 590 bin dönüm olan sulanabilir arazi miktarını 1 milyon 170 bine çıkartmak." dedi.

Yeni yapılan ihalelerde zaman taahhütlü iş verildiğine dikkat çeken Eker, “Baraj yapım ihaleleri verilirken işin şu zaman diliminde yapılması konusunda taahhüt alınıyor. İşe başlayan müteahhitte para sıkıntısı olmadığını bildiği için işi zamanında bitirmek için yoğun çalışma içine giriyor. Örneğin Madra Barajı yıllardır sürüyor. Biz onu bu sene ele alarak bitirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

2014 yılına kadar 14 gölet, İvrindi Barajı, Manyas Sulama kanallarının Tahirova Sulaması, Madra Barajı ve Havran Barajı'nın tam kapasiteye kavuşacağı bilgisini veren Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, “Sulamalı tarım yapılan arazi miktarı 590 bin dönümden, 1 milyon 170 bin dönüme ulaşacak. Sulamalı tarım yapan arazilerden çiftçimiz yılda 2 ürün alabilecek. Özellikle hayvancılık yapanlar buğday hasadını aldıktan sonra silajlık mısır ekimi yapabilecek. Bunlar çok önemli gelişmeler olacak. Her üründe çifte ürün alma imkânına sahip olacağı gibi araziler taşkınlardan korunacaktır." diye konuştu.

Çiftçinin sulu tarımdan 2 kattan fazla ürün aldığına işaret eden Müdür Eker, şöyle devam etti: "Sulamasız tarım yapan çiftçimiz dönüm başı 300 liralık ürün kaldırırken, sulamalı tarıma geçtiğinde dönüm başı 700 lira kazanacak. Ayrıca susuz tarım yapılan bölgelerde arazilerin büyük kısmı nadasa bırakılıyor. Boş tutuluyor ve ekilmiyor. Sulamalı tarıma geçildiğinde nadasa kalan boş ekilmemiş arazi kalmayacak. Bu da büyük kazanç demektir. Çiftçinin cebi dolarsa şehirde esnafın cebi de dolar. Para sirkülâsyonu fazla olur. Bu da piyasalardaki dengenin ayakta kalması demektir." Balıkesir sınırları içerisinde 8 baraj olduğunu söyleyen DSİ Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, son aylarda yağan yağmurlar ile doluluk oranlarının yüzde 100'ü aştığını kaydetti.

DSİ'nin hem su taşkınlarını önlediğini hem de artık doğal hayatı korumak için çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

DSİ tarafından Havran Barajı suları altında yuvaları kalan yarasalara doğal ortamda bir mağara yapıldığını kaydeden Eker, “DSİ eskiden yıkıp geçerek hizmet verirdi. Şimdi durum değişti. Artık yapılacak yatırımlarda doğal hayatın akışını göz önünde bulunduruyoruz. Mesela Havran'da yarasalar, Manyas'ta Kuş Cenneti'nin korunması için dengeyi DSİ sağlıyor. Eskiden sazlıkları bataklık diye kuruturduk, şimdi ise doğal hayatın devamı için kurumaması için suyolları açıyoruz.” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile