Eskişehir'de 'Şehir ve Medeniyet Paneli'
Başbakanlık Başdanışmanı ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Bu proje , bizim geleceğimizi aydınlatacak projedir. Bu projede Türkiye'nin öncü rol alması çok önemlidir çünkü biz, 20'nin üzerinde medeniyete ev sahipliği yapıyoruz" dedi.
Karlığa, Türkiye Yazarlar Birliği Eskişehir Temsilciliği ve Odunpazarı Belediyesi iş birliğiyle Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Şehir ve Medeniyet" konulu panelde yaptığı konuşmada, insanlığın üzerinde buluşabileceği değerler manzumesini oluşturmada ise "medeniyet" sözcüğünün anahtar bir rol oynadığını belirtti.
Bu anlayışla BM'ye sunulan Medeniyetler İttifakı Projesi'nin yoluna devam ettiğini ifade eden Karlığa, şunları kaydetti:
"Bu proje, bizim geleceğimizi aydınlatacak bir projedir. Bu projede Türkiye'nin öncü rol alması çok önemlidir çünkü biz, 20'nin üzerinde medeniyete ev sahipliği yapıyoruz. 20'nin üzerinde dinin mensubunu, 20'nin üzerinde dili konuşan insanları, farklı yüzlerce kültürleri, asırlarca bir arada tutma başarısını ve becerisini göstermiş, dünyanın belki yegane topluluğuyuz. Bu çerçevede bugün, medeniyetin temel en büyük göstergesi olarak dünya çapında, çok kültürlülük, çoğulculuk ve birlikte yaşama tecrübesi gösteriliyor. Öyle sanıyorum ve öyle biliyorum Eskişehir, bu çok kültürlülüğün güzel örneklerinden biri. Burada farklı kültürlerden insanlar bir arada yaşamanın güzel yollarını anahtarlarını bulmuşlar. İnşallah, gelecekte de medeniyetimize ve medeniyetlere önemli katkılarda da bulunacak nesiller buralardan yetişir."
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alver de güvenlikli sitelerin, "kentsel problem" haline geldiğini savundu.
Geleneksel mahalle hayatından kopan zengin kişilerin, kendilerini daha güvenlikli hissedebilecekleri alanlara çekilerek aslında bir yönüyle şehrin kalitesini azalttığını öne süren Alver, "Kentin temel gücünü, dinamiğini zayıflatıyorlar. Kendilerine özel bir hayat kuran hem sosyal sermayesi hem kültürel sermayesi hayli geniş bu kitleler, aslında şehrin zayıflamasına özellikle merkezi alanlarının birer çöküntü mahallesine dönüşmesine yol açıyor" diye konuştu.
Panelin oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. Ejder Okumuş da medeniyetin kalbinin şehirler olduğunu dile getirerek, "Eskişehir'de şehrin, şehirciliğin, medeniyeti konuşmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Etkinliğe katılan Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan ise birliğin 13'üncü şubesini Eskişehir'de, 14'üncüsünü ise Edirne'de 2014 yılında açacaklarını bildirdi.
Panel sonunda "Batıya Doğru Akan Nehir" belgeseli izlendi.