Eskişehir, 2013 Yolunda Kazakistan İle İlişkilerini Hızlandırdı

Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, burada yapılan toplantılarla Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği ve Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği hazırlıkları için önemli ilerlemeler kaydettiklerini söyledi.

Kadir Koçdemir çeşitli incelemelerde bulunmak üzere gittiği Kazakistan dönüşü ziyaretini değerlendirdi. Koçdemir İmzaladıkları protokolle Karaganda ile Eskişehir’in kardeş şehir olduğunu ve bu konuda somut adımların atılacağını kaydetti.

Bu çerçevede 12–13 Ekim’de Karaganda’da düzenlenecek ekonomik forumun, Eskişehirli yatırımcılardan oluşacak bir heyetin de katılımıyla gerçekleşeceğini belirten Vali Koçdemir, "Forum ile şehrin, Kazakistan’ın gelişimine ve geleceğine katkısı, temiz enerji ve temiz fabrika kullanımı, ağır sanayi yatırımları ve yurt dışından yatırımcı çekilmesi konularında görüşmeler yapılması bekleniyor. Eskişehirli yatırımcıların da davet edildiği forumda işadamlarının Karaganda’da yatırım yapması hususu da ele alınacak." dedi.

Vali Koçdemir, ziyaret kapsamında Almatı Valisi Ahmetzhan Yesimov ile de bazı temaslarda bulundu. Görüşmede Eskişehir ve Almatı arasında 'Eskişehir 2013 Türk Dünyası Başkentliği' ve 'Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği' üzerine iş birliği yapılması kararlaştırıldı. Koçdemir, bu hususta iki şehir arasında koordineli çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.

ESKİŞEHİR VE KAZAKİSTAN ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Vali Koçdemir, Kazakistan temasları sırasında Süleyman Demirel ve Al-Farabi Üniversitesi yetkilileri ile de toplantı yaptı. Görüşmelerde 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği paydaşlarından olan Eskişehir üniversiteleri ile Kazak üniversiteleri arasında işbirliği yapılmasına karar verildi.

Kazakistan’ın Türkçe ve Türk kültürünün öğretilmesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Koçdemir, Almatı’da bulunan ve Kazakistan’ın en büyük üniversitesi olan Al-Farabi Üniversitesi'nde Türkoloji Bölümü'nün bulunmasının ayrıca anlamlı olduğunu vurguladı. Koçdemir, Türkiye tarafından kurulan ve ağırlıklı olarak Türkçe eğitim yapan Süleyman Demirel Üniversitesi'nin de bu hususta yoğun faaliyet gösterdiğinin altını çizdi.

"AHISKA TÜRKLERİ TÜRKÇE İÇİN ÇALIŞIYOR"
Türkçe ve Türk kültürünün gelişmesinde Kazakistan’da yaşayan Ahıska Türklerinin de büyük payı bulunduğunu anlatan Vali Koçdemir, “Burada Ahıska Türkleri Kültür Derneği altında faaliyetlerini sürdürüyorlar. Özellikle eğitim alanında önemli projeleri hayata geçirmekteler. Bu çerçevede dernek Türk-Kazak okulları yapımında ve birçok okula Türkçe sınıfın açılmasında önemli rol oynamıştır.” ifadesini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile