Eskişehir Bir İlk

Eskişehir Bir İlk

Eskişehir'de ilk defa, Özel Sakarya Hastanesi'nde ''Kemik Sabitleme Sistemi'' başarılı bir şekilde uygulanarak hasta kısa sürede sağlığına kavuşturuldu.


Dünyanın sayılı sağlık merkezlerinde; kemik kırıklarını tedavi etmek için kullanılan ''Kemik Sabitleme Sistemi'' (Fotodinamik), Eskişehir'de ilk defa Opr. Dr. Mehmet Taşkoparan tarafından Özel Sakarya Hastanesi'nde başarıyla uygulandı. Biri ön kol (radius) ve diğer kol (humerus) kırığı olmak üzere; iki ayrı hasta da tatbik edilen yeni sistemle, hastalar 20 dakika içerisinde başarılı bir şekilde tedavi edilerek sağlığına kavuşturuldu.

Daha önceleri kemik kırıklarında, açık şekilde yapılan ameliyatlarla plak ve intramodüler çiviler kullanılarak sabitleme yapıldığı, bunun yerine alternatif olarak uygulanan ''Kemik Sabitleme Sistemi'' (Fotodinamik) sayesinde, hastalara kapalı olarak müdahale edilebilindiği belirtildi. Bu uygulama ile, hastaların kısa sürede alçı dahi kullanılmadan taburcu edildiği kaydedildi.

'' KEMİK SABİTLEME SİSTEMİ'' NEDİR?
Operasyonu ilk defa gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü doktorlarından Op.Dr. Mehmet Taşkoparan ''Kemik Sabitleme Sitemini''(Fotodinamik) şöyle tanımladı:
“Bu sistem, daha çok patolojik kırıklarda uygulanmaktadır. Tümor vakalarında oluşan kırıkların tespiti her zaman zor olmuştur. Bu sistemde kemik iliğinin tamamı balon sistemi ile doldurulduğu için,' Rijit Tesbit' imkanı sağlamaktadır.Uyluk (femur)ve bacak(tibia) kemikleri dışında bütün kemiklerde rahatlıkla uygulanabilmektedir. Bu kemiklerde de zor da kalınınca, alternatif bir seçenek olarak düşünülebilir. ''Kemik Sabitleme Sistemi'' (Fotodinamik) yeni bir sistem olup, kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Teknik olarak kemik iliğine (intramedüller) yerleştiriliyor. Kullanılan madde, önce monomer yapıda sıvı olarak yerleştirilen kılıf içerisine konuluyor. Daha sonra bu sıvı madde, UV olmayan (ameliyat yapılan kemiğe göre) belli bir dalga boyunda, ışık ile dondurularak polimer yapısına döndürülüyor. Böylelikle kırık tespiti sağlanıyor. Yeterli bir tespit sağlanamaz ise; ekstradan perkutan vida atılabiliyor. Böylelikle primer veya metastatik patalojik kırığı olan hastalara konforlu bir yaşam sağlıyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile