Eskişehir'de soba zehirlemeleri

Eskişehir'de soba zehirlemeleri

Eskişehir'de geçen yıl karbonmonoksit gazından zehirlenen 5 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 500 kişi hastanelere kaldırıldı.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2009 yılının Ocak ayında 61, Şubat'ta 90, Mart'ta 63, Nisan'da 50, Mayıs'ta 7, Haziran'da 4, Eylül'de 1, Ekim'de 6, Kasım'da 54, Aralık'ta 87 kişi, kömür sobası, doğalgazlı kombi ve şofbenden sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Zehirlenen kişilerden 5'i hayatını yitirirken, diğer vatandaşlar hastanelerde tedavi altına alındı. Ölümle sonuçlanan zehirlenme vakalarının tamamının Aralık ayında yaşanması dikkati çekti. Karbonmonoksit zehirlenmeleri en çok Emek, Yeşiltepe, Mamure, Osmangazi, Fatih, Göztepe, Sütlüce, Kurtuluş, Orhangazi, İstiklal, Işıklar, Şirintepe, Kırmızıtoprak, Yenibağlar, Gökmeydan, Batıkent, Çamlıca, Deliklitaş, Çankaya, Büyükdere, Gündoğdu, Gültepe, Tunalı, Alanönü, Yenikent, Fevzi Çakmak, Ertuğrulgazi, Esentepe, Kumlubel, Çukurhisar, Akarbaşı, 71 Evler, Yenidoğan, Uluönder, İhsaniye, Vişnelik, Şarhöyük, 75. Yıl, Güllük, Cunudiye, Zafer, Sümer, Yıldıztepe, Akcami, Şeker, Dede, Zafer mahalleleri ile Günyüzü, İnönü, Alpu, Seyitgazi, Sivrihisar ve Çifteler ilçelerinde meydana geldi.

"BİLİNÇSİZ SOBA YAKMA YÖNTEMLERİ DEVAM EDERSE ÖLÜMLER KAÇINILMAZ"
Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinde hemen her yıl kış, özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda artış görüldüğünü belirten uzmanlar, "Eğer bacalar standartlara uygun değilse, lodoslu havalarda soba yakılmamalı. Yakılması zorunlu ise, soba gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, içindeki düzensiz ısı dağılımı sebebiyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Soba borularının birbiriyle birleşme yerlerinde hava ve baca sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun, yalıtımlı olmalı ve düzenli olarak temizletilmelidir. Bilinçsiz soba yakma yöntemleri devam ederse ve tedbir alınmazsa, çok sayıda gaz zehirlenme vakası ve ölümlerinin tekrarlanması kaçınılmaz olacaktır" uyarısında bulundu.
Öte yandan 2008 yılında karbonmonoksit gazından zehirlenen 8 kişinin hayatını kaybettiği, 400'e yakın kişinin hastanelerde tedavi gördüğü Eskişehir'de, 2007 senesinde ise 4 kişi hayatını yitirmiş, 700'ü aşkın kişi hastanelere kaldırılmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile