Eskişehir'de 'Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği' Semineri

Eskişehir Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği" konulu seminer düzenlendi.

Eskişehir Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleşen seminerde Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları tarafından verildi.


Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Özdemir, Türkiye'nin, farklı iklim ve ekolojik koşulları, zengin florasıyla doğada toplanan ve kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin haşhaş, kekik, defne yaprağı, adaçayı üretim ve ihracatında dünya birincisi, kırmızıbiber, kimyon, anason, nane üretimi ve ihracatında da önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:
"Tıbbi ve aromatik bitkiler, ilaç, kozmetik, kimya ve zirai mücadele sektörlerinde kullanılmaktadır. Dünya nüfusunun yüzde 64'ünün bitkileri tedavi amaçlı kullandığı ve dünya genelinde kullanılan ilaçların yüzde 25'i bitkilerden yapılıyor. Geçen yüzyılda 80 bin kimyasal madde piyasaya girmiştir. Son yıllarda tıbbi bitkiler ve bunlardan elde edilen aktif maddeler üzerinde yapılan çalışmalar ve bunlara karşı olan ilgi çok artmıştır. Adeta dünya yeniden tıbbi bitkileri keşfetmeye başlamıştır. Gelişmiş ülke insanları özellikle tedavide bitkisel kaynaklara yönelmesiyle dünyada 24 milyar dolarlık tıbbi bitki pazarının oluşmasına neden olmuşlardır. Tedavilerde kullanılan ilaçların önemli bir kısmı doğal kaynaklı ilaçlardan oluşmaktadır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile