Eskişehir'de Yeni Stadyum Çalışmaları

Eskişehir'de Yeni Stadyum Çalışmaları

Ak Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, yapımı süren yeni stadyumun gerçekleşme oranının yüzde 30’lar düzeyinde olduğunu, projenin 2015 yılı Şubat ayında tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.


Stadyumda incelemelerde bulunan Milletvekili Koca'ya, Ak Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Ertuğrul Dindar, Kadın Kollar Başkanı Fecir Üçkaya, Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Hakan Çizmelioğlu eşlik etti. İnşaat alanında Son durum hakkında bilgi veren Koca, “Mevcut stadyum yıpranmış bir yapı olduğu içinde artık, efsane takıma hizmet edemez konuma gelmişti. Şehir merkezinde kalmış, trafiği de etkiler duruma gelmişti. TOKİ, Gençlik ve Spor Bakanlığımız illerde yeni stadyum hamlesi başlattı. Bu kapsamda Eskişehir’e de yeni stadyum kazandırmak için yola çıktık. Şehir merkezine ve ana arterlere yakın olması nedeniyle Sazova’da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüze ait 166 dönümlük bu arazi üzerine yeni stadyumun yapılması kararını aldık. 7 Mart 2012 tarihinde yeni stadyum için protokoller imzalandı ve 107 milyon artı KDV’ye ihale yapıldı. 2013 yılı Mart ayında müteahhit firma şantiyesini kurarak çalışmalara başladı.

2015 yılı Şubat ayında tamamlanmasını bekliyoruz. Fiziki olarak yüzde 30 seviyesine gelmiş durumdayız. Stadyum 33 bin kapasiteli olacak. UEFA kriterlerine uygun tüm özellikler olacak. Tüm sosyal donatıları yer alacak. Eskişehirspor 2015 yılından itibaren kendine yakışır bir sahada oynamış olacak. Eskişehirspor efsanesi artık burada yaşanacak. Yeni başarılarımızı hep burada yaşayacağız. Geri sayım başladı”
ESKİŞEHİR’E YAPILACAK TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ MEYDANI
Eski stadyum yeri ile ilgili bilgiler de veren Koca, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizdi. Koca şöyle konuştu:
“Türk Dünyası Kültür Başkenti, milletvekilleri, sayın Bakanımız Nabi Avcı ile oturup düşündük. Çözüm olarak TOKİ’nin buraya harcamış olduğu rakamı Türk Dünyası Kültür Başkenti ajansı olarak karşılayarak Eskişehir’e bir meydan kazandırmak istedik. Mitinglerin, konferansların yapılacağı, yaşlısıyla, genciyle herkesin 7 gün 24 saat vakitlerini geçirebilecekleri şehrin merkezinde nefes alacakları önemli bir meydan olacak.”
STADYUMUN KULLANIMI VE MÜLKİYET HAKKI
Yeni stadyumun kullanım hakkı ile ilgili yöneltilen soruya Koca, “Onunla ilgili henüz bir karar verilmedi. Ödemiş olduğumuz rakam mevcut stadyumun alanını karşılayan bir rakam değil. Bu sadece TOKİ’nin yapmış olduğu inşaat maliyetini Türk Dünyası Kültür Başkenti ödüyor. Eski stadyumun bulunduğu 54 dönümlük arazinin karşılığı 300 milyonun üzerinde bir rakam. Bunu Maliye Bakanlığı belirledi. Burada sağ olsun Maliye Bakanlığı da fedakarlıkta bulundu. Maliye Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Yeni stadyum Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın olabilir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüze tahsisi yapılabilir. Kullanımı Eskişehirspor’a da verilebilir. Mevcut yerin kullanımı da Eskişehirspor’a devredilmişti zaten. Mülkiyeti konusunda kesin verilmiş bir karar yok.”
KALE ARKASI TRİBÜNLER VE AKUSTİK
Şantiye şefi Kamil Bayer stadyumla ilgili önemli birkaç konuya da açıklık getirdi. Bayer, “Kala arkaları 2 katlı olacak. Amaç stadyumun hızlı boşalıp, dolmasıdır. Diğer stadyumlarda taraftarlar kendi arasında dahi konuşmakta güçlük çeker ve maç sonu herkesin kafası ağrır. Bu sorunu çözmek için diğerlerinden farklı olarak kuzey tarafı tamamen kapalı, güney tarafında delikli manbıran olacak. Bu sesin dışarı çıkmasını sağlayacak. Bu manbıran aynı zamanda çimin ihtiyacı olan hava hareketini de alacak”dedi.

ESKİŞEHİR’DE YAPILACAK DİĞER SPOR YATIRIMLARI
Eskişehir’de yapılacak diğer spor yatırımları hakkında da bilgi veren Salih Koca, “Tepebaşı Gençlik Merkezi kiralanmış olan bir binada geçici olarak faaliyet veriyor. Üniversiteye yakın noktalarda bir arsa arıyoruz. Bütçesi hazır yeni bir gençlik merkezi kazandıracağız. Odunpazarı Gençlik Merkezi ile ilgili olarak ihale yapıldı çalışmalar başladı.

Fiziki olarak inşaat çalışmaları devam ediyor. Büyükdere Mahallesi’nde Porsuk Spor Salonu’nun yanındaki arazide inşaat devam ediyor. Yenikent’de yapılacak yüzme yavuzu ve kapalı spor salonu ihalesi yapıldı” diye konuştu.

MUTTALİP’DEKİ İMAR SORUNU
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hüseyin Aksoy ise, bir soru üzerine Muttalip bölgesinde yaşanan imar sorununa açıklık getirdi. Aksoy şunları söyledi:
Muttalip’deki arazi hazineye ait bir arazi. 10 yıl önce kullanımı bize devredilmiş. 2009 yılında üzerine sentetik saha yapılmış, yanında da 3 tane çim sahamız var. Arsanın üzerinde 3 milyonluk bir yatırım var. Yeni yatırım programımızda sentetik sahanın parası ayrılmış bekliyor. Projeleri hazır yatırımına başlayamadığımız bir tane sahamız var. Muttalip’e yapmayı planlamıştık. Belediye imar planında belediye hizmet alanı, açık oto pazarı, sabit pazar yeri olarak göründüğü için maalesef yatırım yapamıyoruz. Şuandaki mevcut tesisleri oradan taşıma imkanımız yok. Tepebaşı Belediyesi ile görüştük sıcak bakıyorlar. Ancak Büyükşehir Belediyesi ile ilgili kısımda hazine imar değişiklik taleplerinde bulunacak. Değiştirilirse yatırım yapılacak. Olmaz ise sahaları kaldırmamız gerekecek.”
SALİH KOCA DERT YANDI
Ak Parti Eskişehir milletvekili Salih Koca ise, aynı bölge ile ilgili yurt konusunda sorun yaşandığını kaydederek “İlk milletvekili olduğumuzda Plan Bütçe Komisyonunda sayın Bakanımızla konuşarak bin 500-2 bin kişilik Kredi Yurtlar Kurumu yurdu yapılması ile ilgili bütçe ayırmıştık. 3 yıldan beri ayrılan kaynak bekliyor. Eskişehir’de yurt ihtiyacı çok fazla. O dönemde en büyük yurt projesiydi. 3 yıldır resmi sorunlarla uğraşıyoruz. Büyükşehir’de planlarda sorun çıkartıldı. En son Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından planlar yapıldı. Ona itirazlar yapıldı, davalar açıldı. Mahkeme süreçlerinden dolayı biz hala orada yurda başlayamadık. 2 Eylül Kampusu’nun olduğu yerde bin 500-2 bin kişilik Muttalip çayırında Milli Emlağa ait arazi üzerinde protokoller de yapılmıştı. Maalesef plan değişikliklerinden dolayı bu yurdu kazandıramadık. Bu sorun çözülse Eskişehir’in ihtiyacı olan bu yurt hemen yapılacak. Uyumsuzluklardan Eskişehir kaybediyor”dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile