Eskişehir'de Yenilenebilir Enerji Masaya Yatırıldı

Eskişehir'de Yenilenebilir Enerji Masaya Yatırıldı

Tüketicileri Destekleme Derneği (TÜKDES) çeşitli konularda farkındalık oluşturma ve bilgi paylaşımı sunma adına düzenlediği panellerine devam ediyor.

TÜKDES bu defa da Odunpazarı Ziraat Odası’nın katkıları ile “Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Dünya” paneli düzenledi.

Odunpazarı Ziraat Odası konferans salonunda yapılan panelin moderatörlüğünü ise ESOGÜ eski Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin üstlendi. Panele, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Denetimi Şube Müdürü Dr. Gülnur Gençler Abeş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Örgütlenme Şube Müdürü Serpil Uzun ile Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. Sistem İşletme Müdürü Yakup Avan konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan moderatör Prof. Dr. Fazıl Tekin, önümüzdeki 10 yıl içerisinde enerji alanında yapılacak olan yatırımların yarısının yenilenebilir enerji alanında olacağına dikkat çekerek, paneli bu nedenle düzenlediklerini vurguladı.

ENERJİ KAYNAKLARI AZALIYOR

Panelde ilk olarak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Denetimi Şube Müdürü Dr. Gülnur Gençler Abeş, söz alarak, enerji kaynakları ve hangi alanlarda yenilenebilir enerjiye ağırlık verildiği konusunu ele aldı. Enerji kaynaklarının rezervlerinin azalması ve ulaşılabilirliğinin azalmasının son yıllarda yenilenebilir enerji arayışına yönelişinin arttırdığına vurgu yapan Abeş, hidrolik, rüzgâr, güneş, bio kütle ve jeotermal enerjilerin yenilenebilir enerji sınıfına girdiğini kaydetti.

Türkiye’de en fazla hidrolik enerjinin kullanıldığını, ülke genelinde 125 hidrolik santralin devrede olduğunu belirten Abeş, "2030 yılında petrol rezervlerinin tükeneceği öngörülmektedir. Ülkemizde her yıl yüzde 5 oranında enerjiye duyulan ihtiyaçta artış yaşanmaktadır. İlimizde ise rüzgar enerji santrallerine ve güneş enerji santrallerine yoğun şekilde talep var. Şuan bu taleplerin hepsi de kurulum aşamasındadır" dedi.

BÖLGENİN KOTASI DOLMUŞ DURUMDA

Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. Sistem İşletme Müdürü Yakup Avan ise, yenilenebilir enerji alanında kurulum ve başvuru esasları hakkında bilgi verdi. OEDAŞ şirketi olarak aralarında Eskişehir’in de yer aldığı Kütahya, Afyon, Bilecik ve Uşak’ta elektrik dağıtımı gerçekleştirdiklerini dile getiren Avan, yenilenebilir enerji bağlantısı kurma ve üretim yapma izninin bu bölgede OEDAŞ tarafından verildiğini kaydetti.

Avrupa’da yüzde 40 oranında yenilenebilir enerji üretimi yapıldığını, Türkiye’de bu oranın henüz yüzde 1 civarında olduğunun altını çizen Avan, bölgede en fazla güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji üretimi yapıldığını anlattı. Bölge genelinde toplam 664 bin KW enerji üretilmesine izin verdiklerini aktaran Avan, bu oran ile kendilerine verilen kotayı neredeyse doldurmuş olduklarını söyledi.

Avan son olarak, “Afyon’da 207 bin KW, Eskişehir’de 173 bin KW, Kütahya’da 115 bin KW, Bilecik’te 105 bin KW ve Uşak’ta 91 bin KW yenilenebilir enerji üretimine izin verilmiştir” diye konuştu.

Panelde son olarak konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Örgütlenme Şube Müdürü Serpil Uzun da, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında bir sunum yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile