Eskişehir'de Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri Başladı

Eskişehir’de, 1-7 Mayıs Yunus Emre Haftası dolayısıyla yapılacak olan anma programlarının açılışı gerçekleştirildi.

Büyük Park’da yapılan etkinliklerin açılışına Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Gaye Usluer ve Utku Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış programının ilk konuşmasını Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yaptı. Anadolu Üniversitesi’nde rektörlük yaparken Yunus Emre ile ilgili olarak yaptığı çalışmaları anlatan Büyükerşen, "Bugün burada büyük Türk şairi, mutasavvıf, büyük filozof, Yunus Emre’yi anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu, bu parktaki ikinci toplantımız. Bu park yapılalı 15 sene oldu. Ancak geçen yıla kadar bütün arzularımıza rağmen Yunus Emre’yi anma törenlerinin bu parkta sürekli yapılması isteğimiz, nedense pek itibar görmedi de, geçen yıldan bu yana nasılsa Büyükşehir Belediyesi burada bunu yapma konusunda görevlendirildi. Anadolu Üniversitesi’nin kurucu rektörlüğüne atandığım zaman, kampüsü yaparken, kampüsün adını Yunus Emre kampüsü koyduk. Ve kapısından girerken de, ana kapıdan girerken de; hepinizin bildiği gibi, bir kaide üzerinde üniversiteye gelenleri karşılayan, Yunus Emre’nin buradaki heykelinin orijinali, yani sırtında odun taşıyan Yunus Emre heykelini yaptırdık. Heykelin kaidesinin ön tarafında, ’İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir. Eğer sen kendini bilmiyorsan, bu nice okumaktır.’ yazılı. Üniversiteye giren her genç, kapıda bu yazıyı okuyunca ilim okumanın, tahsil yapmanın ne demek olduğunu, hemen daha ilk adımlarda anlıyordu" dedi.

"ÜNİVERSİTELER ÜSTLENMELİ"

Başkan Büyükerşen, kampüsün çıkışında da Yunus Emre’nin sözünün bulunduğunu belirterek, "Kaidenin yan tarafında yukarı doğru çıkarken kampüse, ’Bu kapıdan içeri odunun eğrisi bile girmemelidir’ yazıyordu. Oda Yunus’un sözüdür, Şeyhi Taptuk Emre’ye düzgün odunları getirirken şeyhi Tabtuk Emre sorar; ’Eğri odun yok muydu yunus? Bütün doğruları arayıp bulup getirmişsin?’ İşte o cevabı verir Yunus Emre, ’Bu kapıdan içeri, odunun eğrisi bile girmemelidir.’ Yani bir üniversiteye, ilim ve irfan yuvasına giriyorsanız, doğru olacaksınız. Çıkış kısmında ise yani öbür tarafında, kampüsten dışarı çıkarken de; ’Sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz’ diye yine Yunusun çok güzel bir sözü yer alıyordu. Benim gönlüm istiyor ki bu törenleri, bu parkı hınca hınç dolduracak, Eskişehirlilerin de katılacağı zenginlikte törenler yapmak için, bundan sorumlu olan kuruluşların, bir bakıma yarı siyasetle ilgili olan belediyelerde değil, Eskişehir’deki iki büyük üniversitenin öncülüğünü yapacağı bir heyet tarafından hazırlanması şeklindedir. Her şeyini onlar hazırlamalılar. Yunus’u onlar anlatmalılar, Yunus’u Eskişehir’e, Türkiye’ye, Türk insanına ve bütün dünyaya saçtığı ışığın bütün unsurlarını, üniversiteler üstlenmelidir" dedi.

"ÜMİT EDERİM Kİ, SORUMLULUĞU ÜZERLERİNDE HİSSEDERLER"

Eskişehir Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay Eskişehir’in Yunus Emre’ye sahip çıkmasının gerektiğini ifade ederek, "İki yıldır, özellikle bunun için büyük bir çaba gösteriyorum. Sadece Valiliğin değil, Eskişehir’in bütün kurumlarının, bunun içinde elbette üniversitelerde dahil, elbette belediyeler de dahil, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları dahil herkesin, Eskişehir’in Yunus Emre’sine sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Ve dikkat ediyorsanız iki yıldır, bütün bu söylediğim kurumlar, Yunus Emre ile ilgili bir faaliyetler gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Ümit ederim ki, bundan sonraki yıllarda bu kurumlar, Yunus Emre ile ilgili programları kendiliğinden yapmak sorumluluğunu üzerilerinde hissederler" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından dans ve konserle birlikte, Yunus Emre’nin yaşamından parçalar tiyatro ile sahneye taşındı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile