Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Küçük Açıklaması

Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Küçük Açıklaması

Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Küçük, mantar zehirlenmelerinin tehlikelerini anlatan bir açıklama yaptı.

Zehirlenmelerin doğal ortamda yetişen ve yapısında zehirli maddeler bulunduran mantarlardan kaynaklandığını ifade eden Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Küçük, bu tür zehirlenmelerin ölümlerle dahi sonuçlanabildiğini söyledi.

Zehirlenme olaylarının, yağışların en çok olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarda meydana geldiğinin altını çizen Küçük, “Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine ve yapısına bakarak anlamak mümkün değildir” dedi.

“KÜLTÜR MANTARI HARİÇ HER MANTAR ZEHİRLİ OLABİLİR”

Kültür mantarları dışında her mantarın içerisinde bulundurdukları toksinler nedeniyle zehirli olabileceğini aktaran Küçük, “Mantarın renk, boyut gibi özelliklerinden zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Halk arasında yaygın olarak bilinen, ‘piştikten sonra çatal batırdığında rengi gümüş oluyorsa zehirlidir’ tanımı da maalesef doğru değildir. Çok tecrübeli insanlar bile zehirli mantarı ayırt edemezler. Yenebilir mantarlar arasına karışan bir tek zehirli mantar bile çok acı sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle bu tür mantarlar her ne şekilde olursa olsun tüketilmemelidir” ifadelerini kullandı.

“MANTARIN ZEHRİ HİÇBİR ŞEKİLDE YOK EDİLEMEZ”

Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Küçük, halk arasında mantar zehrine karşı doğru olarak bilinen yanlışlara da değinerek, “Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi, kaynatılması, taze, konserve yada kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak her zaman yüzde 100 mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Yayımladığı açıklamada ayrıca zehirlenmelerin önüne geçmek doğal ortamda yetişen değil, kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Küçük, şöyle devam etti:

“Mantar zehirlenmelerinin engellenmesi için, doğal alanlarda yetişen mantarlar kesinlikle yenmemeli, bunun yerine kültür mantarı tercih edilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir.”

MANTAR ZEHİRLENMELERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Açıklamasında mantar zehirlenmesini belirtilerine de yer veren Küçük, şöyle konuştu:

“Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile