Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Bilge Açiklamasi

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Bilge Açiklamasi

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge, ‘28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayisiyla bir mesaj yayimladi.

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge, "28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’ nedeniyle bir mesaj yayimladi. Mesajinda viral hepatitlerin tüm dünyada yaygin olarak görülen, ciddi bir halk sagligi sorunu oldugunu ifade eden Prof. Dr. Bilge, “Siddetli karaciger hastaligina ve karacigerde görülen bir kanser türü olan hepatosellüler kansere yol açan “viral hepatit” konusunda farkindaligi artirmak için her yil 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü olarak kutlanmaktadir. Dünya çapinda hepatit B ile yasayan yaklasik 300 milyon kisi bulunmaktadir ve bu önlenebilir ve tedavi edilebilir hastaliga dikkat çekmek önemlidir. Küresel çabalar, hepatit enfeksiyonlari B, C ve D enfeksiyonlarinin ortadan kaldirilmasina öncelik vermektedir. Akut viral hepatitin aksine, bu 3 enfeksiyon, on yillar süren kronik hepatite sonrasinda da siroz ve karaciger kanserinden yilda 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadir. Bu 3 tip kronik hepatit enfeksiyonu, hepatit ölümlerinin yüzde 95’inden fazlasindan sorumludur” ifadelerini kullandi.

“2012 yili sonu itibariyle baslayan hepatit A asi uygulamalari sonucunda hastalik görülme sikligi ciddi oranda azalma göstermistir”

“Hepatit B ve Hepatit C, yilda 1,1 milyon ölüm ve 3 milyon yeni enfeksiyon ile sonuçlanan en yaygin tipleridir” sözleriyle açiklamasina devam eden Prof. Dr. Bilge, söyle devam etti:

“Hepatit A enfeksiyonuna neden olan hepatit A virüsünün bulasmasi, esas olarak fekal-oral yolla gerçeklesmektedir. Çocukluk çaglarinda hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu ileri yaslarda daha agir seyretmekte ve siddetli karaciger hastaligi ile ölümlere yol açabilmektedir. Ülkemizde hijyen kurallarina ve temizlik sartlarina uyum, temiz su kaynaklarina ulasimin artisi, sosyoekonomik sartlarina ilgili diger göstergelerin iyilesmesi ve 2012 yili sonu itibariyle baslayan hepatit A asi uygulamalari sonucunda hastalik görülme sikligi ciddi oranda azalma göstermistir. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun dönemde kronik karaciger hastaligi, siroz veya bir çesit karaciger kanseri olan hepatosellüler kansere yol açabildigi için ayri bir öneme sahiptir.”

Hepatit B ve Hepatit C’nin bulasma yollari

Hepatit B ve Hepatit C’nin insan vücuduna bulasma yoluyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Bilge, “Kontrol edilmemis kan ve kan ürünlerinin nakliyle, uygun sekilde steril edilmemis cerrahi malzemelerin kullanildigi tibbi girisimler ya da dis hekimligi müdahaleleriyle, kullanilmis enjektör paylasimiyla, tiras biçagi, dis firçasi gibi esyalarin ortak paylasimiyla, uygun sekilde steril edilmemis araçlarla yapilan dövme, akupunktur ya da vücut takilarinin uygulanmasiyla, Hepatit B ve C tasiyicilarinin aile içi temasiyla, anneden bebege dogumda ve dogum sonrasinda ve korunmasiz cinsel iliskiyle bulasabilir” diye konustu.

Hepatit E virüsünün (HEV) bulasi fekal-oral yolla gerçeklestigini belirten Prof. Dr. Bilge, "Eriskinlerde çocuklardan daha sik görülür, özellikle gebelikte geçirildiginde hepatit E hastaligi daha agir seyreder. Gebelerde son 3 aylik dönemde HEV enfeksiyonu geçirildiginde düsük, erken dogum, ciddi karaciger yetmezligi ile ölüm riskinin artmasina sebep olabilir. Hepatit E virüsüne özgü bir tedavi ve asi bulunmamaktadir” dedi.



Hepatitten korunma yollari

Hepatitten korunmanin yollarindan da bahseden Prof. Dr. Bilge, sunlari paylasti:

“Kendinizi egitin ve toplumda hepatit bulasmasini durdurmak için rol oynayin. Aile hekiminizle konusun ve siroz ve karaciger hastaligini önlemek için zamaninda test ve tedavi saglayin. Hamileyseniz hepatit B testi yaptirdiginizdan emin olun. Bu, bebeklere bulasmayi önleyebilir. Bebeginizin dogumdan sonra hepatit B asisi oldugundan emin olun.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile