'Eskişehir Turizm Çalıştayı' Başladı

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "Turizmde hedefimiz, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Türkiye ve dünyanın cazibe merkezi olmaktır. Bunun için şehrimizde istihdamın, verimliliğin, ekonomik, sosyal ve çevresel uyumun bir arada olduğu, akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelişmeyi hedefliyoruz" dedi.

Tuna, bir otelde düzenlenen toplantıda, Eskişehir'in, önemli potansiyelleriyle birçok bileşende bir cazibe merkezi olarak marka şehir özelliği bulunduğunu söyledi.

Türk Dünyası Kültür Başkentliği ve UNESCO Somut Olmayan Kültür Miras Başkentliği'nin kentin markalaşması yolundaki önemli kilometre taşı olduğunu vurgulayan Tuna, şöyle konuştu:
""Turizmde hedefimiz, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Türkiye ve dünyanın cazibe merkezi olmaktır. Bunun için şehrimizde istihdamın, verimliliğin, ekonomik, sosyal ve çevresel uyumun bir arada olduğu, akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelişmeyi hedefliyoruz. Uzun vadeli politika önerileri geliştirmenizi istiyoruz. Bütün dünyaya hitap eden, dünyanın çok konuşulan dillerinde yayın yapan web sayfalarımızın olması önerilerini bekliyoruz. Farklı turizm türlerimizin gelişmesi için ne tür yatırımlar yapmamız gerektiğini incelemenizi istiyoruz. Dünyanın başarılı örneklerini tahlil etmenizi istiyoruz. Bu çalışmalar neticesinde elimizde çok kapsamlı bir Eskişehir Turizm Marka Kent Stratejik Kalkınma Planı olmasını hedefliyoruz."
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ise Eskişehir'in köklü bir geçmişe sahip olduğunu, birçok kültürel mirası barındırdığına dikkati çekti.
Turizmin, dünyada istihdamın yüzde 10'unu, gayrisafi milli hasılanın yüzde 10'unu sirküle eden bir endüstri olduğuna değinen Demirel, şöyle devam etti:
"Türkiye bundan payını alabiliyor mu? Alamıyor çünkü dünya 1 milyar insan sirküle ediyor, Türkiye'y 30 milyon insan geliyor. Dünyadaki trilyon dolarlık bir kazançtan söz ediliyor, Türkiye'de 40 milyardan söz ediliyor. O zaman eksiklerimiz tabii ki var, planlı kalkınmadan bu yana ki 80'lerin ortasında yapılan hukuki düzenlemeler, teşvikler hepsi bir yana biz turizmi tam olarak yaşayamayan bir ülkeyiz, hala turizmi 12 aya yayamadık. Kıyı turizminden kültür turizmine geçemedik ve tesislerimizin çoğu Türkiye genelinde belli bir bölgede yığılmış durumda. O zaman önce turizmden ne anlıyoruz, ne anlamalıyız, Eskişehir olarak ne yapabiliriz? Aslında çok avantajlarımız var. Güney Marmara'ya, Batı Anadolu'ya geçiş güzergahtayız ve demiryoluyla ulaşımı da çok kolay buranın bunların hepsi doğru insan envanterimiz de var ama konu başlığımız yok."
AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da Eskişehir'in, 2023 vizyonunda turizm bakımından daha iyi bir noktaya geleceğine inandığını belirtti.

Çalıştaydan çıkan sonuçların takipçisi olacağını aktaran Koca, "Çalıştayda ortak akıla çıkacak projeler konusunda gerekli adımların atılmasıyla da inşallah bu şehri turizm alanında hak ettiği noktaya hep beraber götüreceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, çalıştayın güzel bir teşebbüs olduğunu anlatarak sağlık turizminin önemine değindi.
Merhum Turgut Özal ile sağlık turizminin önemi üzerine konuştuklarını hatırlatan Büyükerşen, "Sağlık turizmi açısından Türkiye büyük potansiyele sahip. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin doğal sular, kaplıca suları ve tedavi merkezleri bulabilirsiniz" ifadesini kullandı.
Büyükerşen, Afyonkarahisar ve Kütahya'nın sağlık turizmi bakımından geliştiğini ancak Eskişehir'in hala bu konuyu konuştuğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Skal Eskişehir Kulübü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gökçe Yüksek, TÜRSAB Eskişehir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Akın Çamoğlu ve Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler de birer konuşma yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile