Eskişehir Türk Ocağı'nın Geleneksel Perşembe Sohbetleri

Eskişehir Türk Ocağı'nın Geleneksel Perşembe Sohbetleri

Eskişehir Türk Ocağı tarafından 27 senedir aralıksız devam ettirilen “Geleneksel Perşembe Sohbetleri”nin bu haftaki konuğu "1918’den Günümüze Azerbaycan-Türkiye İlişkileri ve Kafkas İslam Ordusu Harekatı" konusuyla emekli Tuğgeneral Yücel Karauz oldu.

Bakü Sovyeti ve Ermeni Devrimci Federasyonu birliklerinin 30 Mart - 3 Nisan 1918 tarihlerinde Mart Katliamı’nı gerçekleştidiğini bildiren Karauz Paşa, bu olaylarda 20 bin Azeri Türkü’nün katledildiğini söyledi.

Karauz Paşa, “12 Haziran 1918 tarihinde Bakü Sovyeti Ordusu’nun Bakü’den Gence’ye harekete başlaması, Ermeni katliamlarının ve teröründeki artışın bölgede yaşayan Azerbaycan Türkleri’nin kurtuluş ümitlerini azaltırken, Osmanlı Devleti ile Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti arasında yapılan dostluk antlaşmasının 4’üncü maddesi gereğince dönemin Meclis Başkanı Mehmet Emin Resulzade, Osmanlı İmparatorluğu’ndan askeri yardım talebinde bulunmuştur. Harekatın amaç ve hedefleri, Azerbaycan’da yaşayan Türk toplumunun Ermeni ve Rus zulmünden kurtarılarak emniyetinin sağlanması, Yeni kurulan Azerbaycan ve Dağıstan Cumhuriyetleri’nin gerçek anlamda bağımsızlığının sağlanması, Azerbaycan’ın bağımsızlığını devam ettirecek askeri ve idari teşkilatlanmanın oluşturulması, Kafkasya’daki Türk topluluklarının birleştirilmesi ve Anadolu ile irtibatlarının sağlanması, Ermenilerin Azerbaycan topraklarındaki işgallerine son verilmesi ve Bakü petrollerinin sömürgeci güçlerin hegemonyasından kurtarılmasıdır” dedi.

“TÜRK ORDUSU MEDENİ VE BARIŞÇI HÜVİYETİNİ KAFKASYA’DA DA GÖSTERMİŞTİR”

Bu harekatın bölgedeki Türklerin, Bolşevik Ermeni ve Rus zulmünden kurtarılmasının yanında yeni kurulan Azerbaycan ve Kuzey Kafkas (Dağıstan) Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığının sağlanması açısından önemli olduğuna vurgu yapan emekli Tuğgeneral Yücel Karauz, şöyle devam etti:

“Türk Ordusu tarihin her döneminde olduğu gibi medeni ve barışçı hüviyetini Kafkasya’da da göstermiştir. Kafkas Türk halkının güven ve itimadını kazanmıştır. Anadolu Mehmetçiği, bin 130 şehit vermiş ama Kafkaslar’da kardeşin kardeşe yapması gereken yardımın en soylu örneğini vererek abideleşmiştir. Bakü’yü 15 Eylül 1918’de Bolşevik Rus, Ermeni ve İngiliz kuvvetlerinin işgalinden kurtararak Azerbaycan Cumhuriyeti’nin başkenti yapan, burada yaşayan Türkleri kendi topraklarında gördükleri baskı, zulüm ve katliamdan kurtaran Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı’nın 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Ateşkes Anlaşması gereği hüzünlü bir şekilde tahliye etmiştir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile