Eskisehir Valiligi Çocuklarin Dilendirilmemesi Için Yaptigi Çalismalar Hakkinda Bilgi Paylasti

Eskisehir Valiligi, çocuklarin dilendirilmesi ve çalistirilmasi kapsaminda mart ayinda yapilan çalismalar hakkinda detayli bilgi paylasti.

Valilik Genel Emri ile Eskisehir genelinde, çocuklarin sokakta çalistirilmasi, dilendirilmesi ve dis çevrenin olumsuzluklarina maruz birakilmasi; dilenerek duygu istismari yapan kisilerden ve bu suça alet edilen çocuklardan vatandaslarca; kâgit mendil, su, çiçek veya hizmet satin alinmasi, bu kisilere para verilmesi yasaklandi. Kolluk güçleri, zabita birimleri ve Aile Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü bünyesinde kurulmus olan ekiplerce, kentte denetimler yapiliyor.

Bu kapsamda Mart ayinda yapilan denetimlerde; sokakta çalistirilan veya dilendirilen 16 çocuk tespit edildi. Denetim yapan ekiplerce bahse konu çocuklar Il Çocuk Kabul Merkezi’ne teslim edildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü’nün uzman meslek memurlari ve pedagoglarca, bu çocuklarin ailelerine hane ziyareti gerçeklestirilerek gerekli inceleme çalismasi yapildi. Kendilerine ve ailelerine uygun sosyal ve ekonomik destekleme modellerinden yararlandirilmalari saglandi.

Çocuk Koruma Kanunu’nun 5’inci maddesi hükümleri çerçevesinde 4 çocuk hakkinda Egitim Tedbiri talep edildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügünce 2 çocuga ekonomik yönden desteklendi. Il Çocuk Kabul Merkezi tarafindan ihtarda bulunarak, çocuklari kendilerine teslim edilen ailelerden, çocuklarini ikinci defa dilencilikte kullanan 4 aileye idari para cezasi kesildi. Ayrica bu aileler hakkinda Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunuldu.

Çocuklardan 16’si saglik kuruluslarinda, genel saglik taramasindan geçirilip, eksik asilari tamamlatildi. Gençlik ve Spor Il Müdürlügünce genelge kapsamindaki çocuklar için kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yapildigi 2 toplumsal destek programi açildi. Bu programa 14 çocuk katildi.

Çocuklardan 13’ü zorunlu egitim çaginda olup, egitim-ögretime devam etmeleri için Il Milli Egitim Müdürlügünce gerekli tedbirler alindi.

112 Acil Çagri Merkezi’ne vatandaslarca, çocuklarin sokakta çalistirildigi ya da dilendirildigi yönünde, 20 arama yapilarak ihbarda bulunuldu. Kolluk birimleri, ihbarlar dogrultusunda olaylara müdahale ettigi ögrenildi. Çocuk Kabul Merkezince, gerekli tespitler yapildiktan sonra çocuklarin 16’si ailelerine teslim edildi. Ebeveynlere yazili ihtarda bulunularak, çocuklarin tekrar dilendirilmesi ya da sokakta çalistirilmasi halinde yasal islem yapilacagi ekiplerce bildirildi.

Eskisehir Valiliginden yapilan açiklamada, “Çocuklarimizin sokakta çalistirilarak ya da dilencilikte kullanilarak istismar edilmelerinin önüne geçmek, duygu istismari yoluyla dilencilik yapilarak toplumsal yardimlasma duygusunun suistimal edilmesini önlemek amaciyla yürüttügümüz bu çalismalarda; gerek dilencilik yapildigini, çocuklarin sokakta çalistirildigini veya dilendirildigini görüp 112 Acil Çagri Merkezine ihbarda bulunan vatandaslarimiza gerekse bu mücadelemizde duyarlilik gösterip bize destek olan halkimiza tesekkür ederiz” ifadeleri kullanildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile