Eskişehir Valiliği'nden 'ulaşım'Açıklaması

Eskişehir Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı İbrahim Altunoğlu’nun ücretsiz yolcu taşıma nedeniyle yeterli kazanç sağlayamadıklarından 8 Aralık 2014 tarihinden itibaren ‘ücretsiz ulaşımdan yararlanan vatandaşları ücretsiz taşımayacağız’ ifadeleri üzerine Eskişehir Valiliği tarafından yazılı açıklama yayımlandı.


8 Ocak 2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunda 2013 yılında yapılan değişiklikle ve buna bağlı olarak çıkarılan “Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği”nin 4 Mart 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada, yönetmeliğin 4. Maddesinde “Ücretsiz seyahat hakkından yararlanacak kişiler’’ başlığı altında engelliler, gaziler ve şehit yakınlarının bu hizmetten yararlandırılmalarına yer verildiği ifade edildi.

“Yine 5. Maddede ise “60 yaş ve üstü bireylerin ücretsiz veya indirimli yolculuk hakkı” başlığı ile; 5. Madde 1. Fıkrasında ‘Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır’ ifadeleri yer almıştır” şeklinde devam eden açıklamada, “İlgili yönetmeliğin 6. Maddesinin “Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullanımı” başlığı altında, 65 yaş üzeri yaşlıların nüfus cüzdanı ile, engellilerin ve ulaşımda refakatçi hakkı olan engelli yakınlarının engelli kimlik kartı veya engel oranının yer aldığı nüfus cüzdanları ile, gazi veya şehit yakınlarının ise Bakanlık tarafından verilen Seyahat Kartı ile taşınması gerektiğine ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Yine ilgili yönetmelikte “Şehir içi toplu taşıma hizmetleri: Şehir içi kara ve deniz taşımacılığında taksi, taksi dolmuş, dolmuş, rekreaktif, turistik ve servis amaçlı kullanılan araçlar hariç olmak üzere; demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatlarında sunulan toplu insan ulaşımına yönelik hizmetler ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait olup da mevzuatına göre ayakta yolcu taşıyabilen araçlar ya da demiryolları ve denizyolları araçları kullanılmak suretiyle sunulan şehir içi toplu insan ulaşımına yönelik hizmetleri” olarak tanımlanmıştır. Aynı yönetmeliğin 12. Maddesinin “İdari ve cezai işlemler” başlığı altında“(1) İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alır. (2) Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir.” denmektedir” diye belirtildi.

Eskişehir’de toplu taşıma hizmetlerinin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından düzenlendiği kaydedilen açıklama şöyle devam etti:
“Büyükşehir Belediyesi ile Halk Otobüsçüleri Odası taşımacılık hizmetlerini birlikte oluşturdukları sözleşme çerçevesinde yürütmektedir. Taraflar kurumların, taşımacıların ve halkımızın bu hizmetlerden yararlanırken mağdur olmayacakları bir ortak çözümü bulmakla yükümlüdür. Büyükşehir Belediyemiz ile Halk Otobüsleri Odası arasındaki sözleşme hükümlerinde yapılacak bir düzenleme sorunun çözülmesini ve yasa ile getirilen yükümlülüğün cezai müeyyidelerin uygulanmasına meydan verilmemesini sağlayacaktır. Böylelikle kamu hizmetinden yararlanan Eskişehirli hemşehrilerimizin mağdur olması da önlenmiş olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile