Eskisehirli Çocuklar Masal Evi'nde Anadolu Kültürüyle Yogruluyor

MEB ve UNESCO is birligiyle hayata geçirilen proje kapsaminda açilan Eskisehir Anadolu Masal Evi'ne gelen ögrenciler, uzman akademisyenlerin derledigi masallari dinleyip, atölye etkinliklerine katiliyor Anadolu Masallari Eskisehir Koordinatörü Özgül Yalinbas: 'Çocuklar bugün sadece bir masal evinin kapisini degil, geçmisimizin, kültürümüzün de kapilarini araliyor. Ilk kez gaz lambasi, yer sofrasi, sedir gören çocuklarimiz oluyor. Onlarin o andaki heyecani bizi motive ediyor'

DENIZ AÇIK - Anadolu Masallari Projesi kapsaminda açilan Eskisehir Anadolu Masal Evi'nde okul öncesi, ilkokul ve ortaokul çagindaki çocuklar masal dinliyor, Anadolu kültürüyle ilgili geleneksel bilgiler ediniyor, oyunlar oynuyor.

Masal evi, Milli Egitim Bakanligi (MEB) Ögretmen Yetistirme ve Gelistirme Genel Müdürü Adnan Boyaci öncülügünde MEB ile Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu is birligiyle yürütülen proje çerçevesinde, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleskesinde kuruldu.

Açilisi Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk tarafindan 11 Haziran'da yapilan bina, masal çadirlari, drama, dokuma, tas baski, müzik, ebru ve seramik atölyelerinden olusuyor.

Konusunda uzman akademisyen tarafindan derlenen 81 masalin görevli ögretmenlerce anlatildigi masal evinde çocuklara Anadolu kültürü hakkinda bilgiler verilip topaç, misket, sek sek gibi geleneksel oyunlar da ögretiliyor.

Ögrenciler, çadirda dinledikleri masalin ardindan etkinliklere katiliyor, bilgilerini pekistiriyor.

Hafta içi her gün açik olan Eskisehir Anadolu Masal Evi'nde ziyaret, okul idarecilerinin randevu almasinin ardindan gruplar halinde gerçeklestiriliyor.

- "Türkiye'nin ilk masal evi"

Anadolu Masallari Il Koordinatörü Özgül Yalinbas, AA muhabirine, bu yapinin Türkiye'nin ilk ve prototip masal evi oldugunu söyledi.

Masal evinde 5 ögretmenin görevli oldugunu ancak Eskisehir ve ilçelerinde masal anlaticiligi egitimi almis 900 ögretmenin bulundugunu belirten Yalinbas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Çocuklar masal odamizda dinledikleri masalla ilgili etkinlikler yapmak ve bilgilerini pekistirmek adina beceri atölyelerine aliniyorlar. Hem yaraticiliklarini hem de masalla ilgili akillarinda kalanlari canlandirabilecekleri birtakim etkinlikler yapiyorlar. Bahçemizde de geleneksel çocuk oyunlarini oynatiyoruz. Küçük çadirlarimizda da etkinlikler yapiyoruz. Çocuklar bugün sadece bir masal evinin kapisini degil, geçmisimizin, kültürümüzün de kapilarini araliyor. Ilk kez gaz lambasi, yer sofrasi, sedir gören çocuklarimiz oluyor. Onlarin o andaki heyecani bizi motive ediyor."

Yalinbas, Masal Evi'nde hedef kitlenin okul öncesi, ilkokul ve ortaokulda ögrenim gören çocuklar oldugunu ancak 7'den 70'e herkesi beklediklerini vurguladi.

Büyük çadirda ögretmen egitimlerine devam edeceklerini anlatan Yalinbas, yetiskinlere de masal anlaticiligi egitimleri verdiklerini ifade etti.

Masal evini ziyaret eden Zehra Sarar Anaokulu ögretmenlerinden Burcu Kilinç da bu binanin çocuklar için güzel sekilde dizayn edilmis bir merkez oldugunu dile getirerek, "Çok anlamli ve donanimli bir yer. Çocuklar burayi gördügünde çok sasirdi ve mutlu oldu. Çocuklari hem eglendiren hem gelistiren bir alan." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile