Eşme Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ertan Keleş, ilçede çekirge yoğunluğu bulunan meralarda ilaçlama yapıldığını bildirdi.
Keleş, gazetecilere, Eşme ilçesi Yaylak mevkisindeki Güllübağ köyü sınırı bölgesi ve Gökçukur köyü civarında 8 bin dekarı kapsayan meralarda, 20 Mayıs'a kadar ilaçlama yapılacağını söyledi.
Kış aylarının ılıman geçtiği dönemlerde çekirge sayısında artış olduğunu anlatan Keleş, bu artışın meralara ciddi zarar verdiğini ifade etti.
Keleş, bu yıl kışın beklendiğinden daha ılık geçtiğine işaret ederek 'Bu nedenle mücadeleye yumurtaların ve yavruların yoğun olduğu bölgelerden başlandığını şu anda kurum personeli iki ekip sahalarda ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Yaylak mevkisindeki meralarda çekirge yoğunluğu tespit ettik. Çekirge varlığı meralara ve ekili arazilere zarar verir. Bu nedenle mücadele edilmesi önemlidir. Çekirgelerin daha ziyade çayır ve meralar, tarla bitkileri, yem bitkileri, bağ, meyve fidanları ve tütün fidelerine yüzde yüze varan zararlar verebilmektedir.' dedi.
- Virüslere dikkat
Çekirgelerin aynı zamanda virüs taşıyabildiklerini ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğine dikkati çeken Keleş, şöyle konuştu:
'Bir çekirge her gün kendi ağırlığı kadar besin tüketebilir. Bir çekirge 50-80 adet yumurta bırakabilir. Sıcaklık 34 dereceye ulaştığında bu yumurtalar çatlar ve çekirgeler büyümeye başlar. Yoğun çekirge varlığı meralara ve ekili arazilere zarar verir. Bu nedenle mücadele edilmesi önemlidir. Eşme Belediyesi, Güllübağ köyü muhtarlığı ve Gökçukur muhtarlığı vasıtasıyla gerekli ilan ve duyurular yapılmaktadır. Özellikle ilaçlama bölgelerinde bulunan mera ve otlaklarda vatandaşların duyarlı olması mağduriyeti engelleyecektir. İlaçlama yapılan bölgelere uyarı levhaları astık. Bu bölgelerdeki vatandaşlarımızın daha dikkatli olması gerekiyor.'
Eşme'de Çekirge İle Mücadele
Eşme Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Keleş: 'Özellikle Yaylak mevkisindeki meralarda çekirge yoğunluğu tespit ettik. Çekirgeler, çayır ve meralar, tarla bitkileri, yem bitkileri, bağ, meyve fidanları ve tütün fidelerine yüzde yüze varan zararlar verebilmektedir'